tromaktiko: Απορρίφθηκαν από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο οι προσφυγές κατά των πακέτων στήριξης

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Απορρίφθηκαν από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο οι προσφυγές κατά των πακέτων στήριξης



Απορρίφθηκαν από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο οι προσφυγές που είχε καταθέσει ομάδα οικονομολόγων και άλλων επιστημόνων για το σύννομο των...
ενισχύσεων που παρείχε η Γερμανία στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας και τη συμμετοχή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Με την απόφασή του, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές ομάδας καθηγητών, συνταγματολόγων και οικονομολόγων, καθώς και του βουλευτή της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Πέτερ Γκαουβάιλερ, που ζητούσαν να κριθεί ως αντισυνταγματική η συμμετοχή της Γερμανίας με 22,4 δισ. εγγυήσεις στο πρώτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας και στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης EFSF με 123 δισ. ευρ'ω, με το επιχείρημα ότι παραβιάζεται η ρήτρα «no bail out» που απαγορεύει την ανάληψη χρέους άλλης χώρας.

Ωστόσο, επισημαίνει στην απόφασή του ότι δεν πρέπει να παρακάμπτεται το κοινοβούλιο και να λαμβάνονται αποφάσεις για οικονομικές ενισχύσεις, χωρίς την πρότερη έγκριση των νομοθετικών σωμάτων της Γερμανίας.

Ειδικότερα, είπε ότι το γερμανικό κοινοβούλιο θα πρέπει έχει μεγαλύτερο λόγο στα μελλοντικά πακέτα διάσωσης και ότι θα χρειάζεται η έγκριση της κοινοβουλευτικής επιτροπής προϋπολογισμού πριν η γερμανική κυβέρνηση δώσει την οποία βοήθεια, απαίτηση που θα μπορούσε να καθυστερήσει την απάντηση της Ευρώπης στην κρίση χρέους.

Η ομάδα των επιστημόνων που προσέφυγε στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης υποστήριζε ότι οι νόμοι για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εγκρίθηκαν από τη γερμανική βουλή τόσο γρήγορα που οι βουλευτές δεν είχαν τον απαραίτητο χρόνο για να αποφασίσουν σωστά.

Η απορριπτική απόφαση ήταν ευρέως αναμενόμενη, ωστόσο αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην απόφαση είναι απαιτήσεις του δικαστηρίου να έχει το γερμανικό κοινοβούλιο και η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής περισσότερες εξουσίες στις αποφάσεις για τα πακέτα βοήθειας.

Η απόφαση θεωρείται ιδιαιτέρα σημαντική, καθώς καθορίζει το μέλλον του EFSF και αποτελεί «οδηγό» για αντίστοιχες μελλοντικές προσφυγές.

Εκτιμάται ότι θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τοις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την επικύρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Με βάση αυτή την απόφαση, το γερμανικό κοινοβούλιο αναμένεται να αποφασίσει στις 29 Σεπτεμβρίου για την επέκταση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα ακολουθήσει μια ημέρα αργότερα το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται στο να καθορίσει για το μέλλον νέες απαιτήσεις αναφορικά με την εμπλοκή των κοινοβουλίων σε παρόμοιες αποφάσεις.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!