tromaktiko: Έλλειψη εμπιστοσύνης, συντριπτικός παράγοντας διάλυσής μιας σχέσης!

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Έλλειψη εμπιστοσύνης, συντριπτικός παράγοντας διάλυσής μιας σχέσης!



Μία από τις πλέον πιο χαρακτηριστικές φράσεις που θα πρέπει απέχει από μία υγιή σχέση.Τι είναι όμως η έλλειψη εμπιστοσύνης στην
πραγματικότητα;
Τι είναι αυτό που μπορεί να... στιγματίσει την σχέση και να την "οχυρώσει", με το υπέρμετρο τείχος της έλλειψης της εμπιστοσύνης?
Η έλλειψη εμπιστοσύνης αποτελεί ένα από τα πιο συχνοεμφανιζόμενα προβλήματα! Είναι η αιτία που πολλές σχέσεις οριστικοποιούν την ημερομηνία λήξης . Το άτομο που δεν δείχνει εμπιστοσύνη ανάλογη αυτής που δείχνει ο σύντροφος του, χάνει την "ευκαιρία" να νιώσει την ευτυχία μέσα από την σχέση που βρίσκεται.Το άτομο αυτό με το πέρασμα του χρόνου, γίνεται καχύποπτο. Τα συναισθήματα που μέχρι πρωτίστως είχε, αποδυναμώνονται... και τείνουν να εξαφανιστούν. Αυτό οδηγεί ανεπιφύλακτα σε μια δυσάρεστη κατάληξη, στην διάλυση της σχέσης!
Σ' αυτήν την φάση θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε την σχέση σαν ένα καθρέφτη, που μέσω αυτού, το κάθε άτομο σε μία σχέση, μπορεί να βλέπει τον "άλλο" του εαυτό, στον σύντροφό του. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάτι προκαλέσει το "ράγισμα" του καθρέπτη?( δηλαδή την φθορά των συναισθημάτων). Αυτομάτως αυτό που βλέπετε,και εκείνο που βλέπατε πιο πριν, δεν ταυτίζονται! Η "νέα" εικόνα σαφώς, δεν είναι ίδια με την αρχική! Παρατηρώντας τον καθρέπτη , το μόνο που μπορείτε να διακρίνετε πια, είναι ένα αλλοιωμένο είδωλο! Μ' αυτόν ακριβώς τον τρόπο λειτουργεί και η έλλειψη εμπιστοσύνης σε μια σχέση. Όταν υπάρχει ανάμεσα σας (ράγισμα του καθρέπτη), σας εμποδίζει να "δείτε" τον σύντροφό σας(το είδωλο σου στον καθρέπτη), και συχνά τα συναισθήματα εξασθενούν (αλλοιωμένη εικόνα) ενώ συχνό είναι το φαινόμενο, να αποφεύγετε το κοίταγμα σας στον καθρέπτη, ενώ παράλληλα επιθυμείτε να τον αντικαταστήσετε με ένα νέο(εξασθενεί το ενδιαφέρον σας για τον σύντροφό σας, και "σημειώνεται" το τέλος της σχέσης σας.).
Συχνά, η έλλειψη εμπιστοσύνης "θολώνει" το άτομο που "πάσχει" από αυτήν.Το άτομο αυτό δεν είναι αντικειμενικός δέκτης όλων όσων συμβαίνουν και συχνά οδηγείται σε λάθος συμπεράσματα δημιουργώντας έτσι ένα αρνητικό κλίμα το οποίο, τον αποπροσανατολίζει από την θετική εικόνα της σχέσης .Παρατηρώντας ένα υπέροχο κόσμο πίσω από ένα γυαλί, δεν μπορείς να διακρίνεις τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά! Καθώς προσπαθείς να "χορτάσεις" με τις εικόνες του τόπου που παρατηρείς... πλησιάζεις το γυαλί... και αναπνέοντας, με τα χνώτα σου... θολώνεις το γυαλί και η εικόνα χάνεται! Αυτά που μπορείς να διακρίνεις είναι λιγότερα απ' ότι πριν, και η "νέα" εικόνα που έχεις στο μυαλό σου έχει χάσει την μαγεία της, και τελικά θυμίζει ένα απλό και συνηθισμένο τοπίο.
Γιατί άραγε να μην εμπιστεύεσαι τον άνθρωπο που αποφάσισες να μοιραστείς κάτι από σένα ? Από την μία πλευρά, όλοι έχουμε ακούσει τόσες πολλές ιστορίες για σχέσεις και καταστάσεις που έχουν περάσει άνθρωποι, που συνεχώς μας επηρεάζουν θέλοντας και μη, αρνητικά και μας καλλιεργούν όλο και περισσότερο το συναίσθημα του φόβου και της αβεβαιότητας.
Από την άλλη όμως υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που οι ίδιοι έχουν βρεθεί σε μία παλιότερη κατάσταση όπου "έπεσαν" θύματα άλλων συντρόφων.Αυτές οι καταστάσεις συχνά οδηγούν το άτομο σε λαθεμένη γενικευμένη αντίληψη, για το άλλο φύλλο. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο συντηρητισμός και η καχυποψία που οδηγούν στην μείωση της εμπιστοσύνης μας προς τον/την εκάστοτε σύντροφο.
Σε κάποιες περιπτώσεις η μείωση της εμπιστοσύνης μπορεί να μας απαλλάξει από τυχόν προβλήματα, παρόλα αυτά παράλληλα μας "αναγκάζει" να μην φερόμαστε όπως εμείς θέλουμε, αποκρύπτοντας από τους άλλους τον πραγματικό μας εαυτό.
Τι είναι αυτό όμως που προκαλεί την καχυποψία, και πως μπορεί αυτό να αλλάξει, δείχνοντας και πάλι εμπιστοσύνη στον σύντροφό σου ?
Αρχικά, πρέπει να αναρωτηθούμε τι είναι αυτό που στο παρελθόν μας έχει προκαλέσει φόβο και ανασφάλεια το οποίο και μας οδηγεί στην έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στον /στην σύντροφο μας. Μήπως έχουμε απογοητευτεί στο παρελθόν ? Μήπως κάποιοι πρόδωσαν την εμπιστοσύνη μας ? Μήπως φοβόμαστε και δεν έχουμε την δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τα πιθανά συναισθήματα πόνου και λύπης που μπορεί να προκύψουν από μια προδοσία γι αυτό και προσπαθούμε να την αποφύγουμε προετοιμάζοντας πάντα τον εαυτό μας για το χειρότερο και βάζοντας τον/την σύντροφο μας κάτω από το μικροσκόπιο για να εντοπίσουμε πιθανές απειλές στην συμπεριφορά του/της?
Επίσης θα πρέπει να αναρωτηθούμε για τις επιπτώσεις που αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον/την σύντροφο μας, στο παρελθόν αλλά και τώρα, έχει στην έκβαση της σχέσης μας.Η έκφραση άρνησης και αρνητικών συναισθημάτων εκ μέρους μας , έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην συμπεριφορά του/της συντρόφου μας απέναντι μας. Καλό λοιπόν θα ήταν την επόμενη φορά που θα ξεκινήσουμε το παιχνίδι της αμφισβήτησης του/της συντρόφου μας για να αποφύγουμε να πληγωθούμε , μην καταλήξουμε στο να πληγώσουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας άσκοπα και ανώφελα.

Ότι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς.
Πιστέψτε το , και ζήστε την σχέση σας χωρίς ανασφάλειες και φοβίες. Που ξέρετε ; Μπορεί το άτομο που έχετε δίπλα σας να μην προδώσει ποτέ την εμπιστοσύνη σας! Αυτό το σκεφτήκατε;



Αναγνώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!