tromaktiko: Θέλουν λεφτά για την χρήση νερού, αλλά δεν δέχονται αιτήσεις

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Θέλουν λεφτά για την χρήση νερού, αλλά δεν δέχονται αιτήσεις



Προβλέπεται πρόστιμο 1000 ευρώ για τους εκπρόθεσμουςΣε απόγνωση είναι οι αγρότες αφού όσοι σπεύδουν να αδειοδοτηθούν για τα δικαιώματα νερού στις υφιστάμενες αρδευτικές γεωτρήσεις, διαπιστώνουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν δέχονται ακόμα αιτήσεις, την στιγμή που τα πρόστιμα για τους εκπρόθεσμους φτάνουν τα 1000 ευρώ.
Συγκεκριμένα η υπ’ αριθ. οικ 150559 (ΦΕΚ 1440/16-6-2011) Κοινή Υπουργική Απόφαση (των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πολιτισμού και Τουρισμού) καθορίζει τις διαδικασίες, όρους και προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού (υφιστάμενες αρδευτικές γεωτρήσεις πριν το 2005).
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΚΥΑ, η προθεσμία κατάθεσης των σχετικών δικαιολογητικών λήγει στις 16 Ιανουαρίου 2012. Παρά ταύτα, και ενώ προβλέπεται πρόστιμο 1000 ευρώ για εκπρόθεσμες αιτήσεις, οι αρμόδιες υπηρεσίες στα μέσα Σεπτεμβρίου, τρεις μήνες μετά την δημοσίευση της ΚΥΑ, δεν δέχονται ακόμα αιτήσεις, περιμένοντας αναγκαίες διευκρινήσεις τις οποίες δεν έχουν ακόμα λάβει από τα Υπουργεία.
Την παραπάνω επισήμανση κάνει και με ερώτησή του στους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Γ. Ανδριανός σημειώνοντας ότι «οι προβλέψεις της εν λόγω ΚΥΑ συνιστούν - πέρα από μια γραφειοκρατική περιπέτεια - και μια ακόμη σημαντική οικονομική επιβάρυνση των αγροτών οι οποίοι, ιδιαίτερα σ’ αυτή τη συγκυρία, δίνουν καθημερινά μάχη επιβίωσης έχοντας επιπροσθέτως να ανταπεξέλθουν στα υψηλά ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, το διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, τις έκτακτες εισφορές, τα τέλη και τον ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα για γεωργική χρήση και τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές παραγωγού.
Κατόπιν αυτών, και με δεδομένο ότι ο αγροτικός κόσμος δεν αρνείται την αναγκαιότητα σχετικών ρυθμίσεων, όμως εκ των πραγμάτων αδυνατεί να ανταπεξέλθει στη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση που αυτή συνεπάγεται με τον τρόπο που έχει καθοριστεί, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία καθώς και να υποστεί αδικαιολόγητη γραφειοκρατική ταλαιπωρία όταν η διαδικασία μπορεί να απλουστευθεί σημαντικά, ερωτώνται οι υπουργοί αν η Κυβέρνηση σκοπεύει να εξετάσει αφενός την παράταση της διαδικασίας τουλάχιστον κατά ένα έτος και αφετέρου την απλοποίησή της με μείωση του κόστους που καλούνται να καταβάλλουν οι αγρότες.

moriasnow.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!