Την Τετάρτη δύο Αμερικανοί διπλωμάτες μετέβησαν στο Ισραήλ και είχαν συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και άλλους πολιτικούς.
Την Πέμπτη θα μεταβούν στην Παλαιστινιακή Αρχή και θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.
Ταυτόχρονα, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Άστον, όπως και ο ειδικός απεσταλμένος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, Τόνι Μπλερ, προγραμματίζουν συναντήσεις με τις δύο πλευρές μέσα σε αυτή την εβδομάδα.
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, είναι σε επαφή με την Ευρωπαία αξιωματούχο.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου και θα τεθεί το ζήτημα από την παλαιστινιακή πλευρά, αρχίζει την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου.
Μετά από την κατάρρευση των συνομιλιών των δύο πλευρών πριν από περίπου ένα χρόνο, οι Παλαιστίνιοι αφού κατάφεραν να εξασφαλίσουν την (περισσότερο συμβολική) αναγνώρισή τους από χώρες της Νότιας Αμερικής, κινήθηκαν μεθοδικά για να εξασφαλίσουν και την αναγνώριση από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει τη διαφωνία της με την πρόθεση των Παλαιστινίων, αλλά έως τώρα δεν έχει καταφέρει να τους μεταπείσει.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το Ισραήλ που υποστηρίζει από κοινού με τις ΗΠΑ ότι η αναγνώριση δεν είναι υποκατάστατο των συνομιλιών.
Ωστόσο, αναφέρει το Associated Press, εξετάζει και μέτρα σε περίπτωση που προχωρήσει η αναγνώριση, μεταξύ τους την προσάρτηση μέρους ή όλης της Δυτικής Όχθης και κάποιες μορφές οικονομικών κυρώσεων.
Πάντως, Ισραηλινός αξιωματούχος υπογραμμίζει ότι γίνεται παρασκηνιακά εντατική προσπάθεια για να βρεθεί φόρμουλα για τη συνέχιση των συνομιλιών.
Οι Παλαιστίνιοι επιμένουν ότι πρέπει να παγώσει το πρόγραμμα κατασκευής κατοικιών στη Δυτική Όχθη και να τεθούν τα σύνορα του 1967 για τα μελλοντικά σύνορά του κράτους τους.