tromaktiko: Κατά των κλειστών πανεπιστημίων τάσσονται οι καθηγητές του ΕΜΠ

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Κατά των κλειστών πανεπιστημίων τάσσονται οι καθηγητές του ΕΜΠ



Υπέρ των ανοιχτών Πανεπιστημίων τάσσονται καθηγητές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου που υπογράφουν σχετικό κείμενο, στο οποίο κάνουν λόγο για «αδιέξοδες καταλήψεις και ανέξοδες απεργίες που οδηγούν το... Πολυτεχνείο σε κατάσταση απαξίωσης», και καλούν «τις πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ, να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες για την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία του Ιδρύματος».

«Οι όποιες επιφυλάξεις ή/και αρνητικές εκτιμήσεις για τις πρόσφατες θεσμικές αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν αποτελούν άλλοθι για τις συνθήκες ακαδημαϊκής εκτροπής που υπονομεύουν το μέλλον των σπουδαστών μας, ενώ δυσφημούν το δημόσιο πανεπιστήμιο και το σύνολο των Πανεπιστημιακών» σημειώνουν στο κείμενο το οποίο έχουν ήδη υπογράψει 142 μέλη ΔΕΠ του ΕΜΠ και τονίζουν:

«Θεωρούμε ότι τα ανοικτά πανεπιστήμια με πλήρεις ακαδημαϊκές λειτουργίες είναι δημοκρατική κατάκτηση και αποτελούν επιταγή της κοινωνίας, ιδιαίτερα στην σημερινή κρίσιμη συγκυρία».

Υπέρ της λειτουργίας των πανεπιστημίων τάχθηκε η Διοικούσα Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας καθηγητών Πανεπιστημίων (ΠΟΣΔΕΠ), που συνεδρίασε χθες, Τετάρτη.

Σύμφωνα με τους πανεπιστημιακούς, το νέο θεσμικό πλαίσιο απέχει σημαντικά από τις θέσεις της ΠΟΣΔΕΠ, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην αναβάθμιση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου.

Ωστόσο, σημειώνουν, στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα πρέπει να είναι «ανοιχτά», να βρίσκονται δηλαδή σε πλήρη εκπαιδευτική, ερευνητική και διοικητική λειτουργία, δίνοντας την δυνατότητα επικοινωνίας, ανταλλαγής απόψεων και συντονισμού της δράσης της πανεπιστημιακής κοινότητας.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!