"Έξι στις δέκα γυναίκες πάσχουν από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Πολλές από αυτές ούτε καν το γνωρίζουν" αναφέρει χαρακτηριστικά ο γυναικολόγος Θεόδωρος Φυτρόπουλος.
Τι είναι οι Πολυκυστικές Ωοθήκες;
Αυτό που συμβαίνει στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι πως "διαταράσσεται η ισορροπία των ορμονών και δεν συμβαίνει ωοθυλακιορρηξία (ή συμβαίνει σπάνια), οι ωοθήκες διογκώνονται και γεμίζουν με πολύ μικρές κύστες" εξηγεί ο Θεόδωρος Φυτρόπουλος.
Μια γυναίκα που παρουσιάζει το σύνδρομο έχει την προδιάθεση από την εφηβική της ηλικία. Παρά το γεγονός ότι η εμφάνισή τους έχει να κάνει με γονιδιακούς και κληρονομικούς παράγοντες ο γυναικολόγος Θεόδωρος Φυτρόπουλος είναι κατηγορηματικός: "Η ακριβής αιτία του συνδρόμου παραμένει άγνωστη".
Πώς μπορώ να καταλάβω ότι έχω;
Τα συμπτώματα μια γυναίκας που έχει το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι πολλά και δυστυχώς ποικίλουν ανά περίπτωση. Το πρώτο όμως που θα δεις είναι διαταραχή στην περίοδό σου.
Σε γενικές γραμμές τα προειδοποιητικά σημεία του συνδρόμου, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Φυτρόπουλο, περιλαμβάνουν:
1. Άτακτη, απούσα ή βαριά εμμηνορρυσία
2. Υπερτρίχωση προσώπου ή σώματος
3. Λέπτυνση των μαλλιών
4. Κύστεις στις ωοθήκες
5. Ακμή
6. Υπερινσουλιναιμία ή διαβήτης
7. Παροδική στειρότητα
8. Ανεξήγητη παχυσαρκία ή ανικανότητα απώλειας βάρους
"Τα συμπτώματα των πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να είναι πολύ ύπουλα και δεν είναι απαραίτητο οι γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο να είναι παχύσαρκες, με υπερτρίχωση και ακμή". Μπορεί τα συμπτώματα να σου κινήσουν τις υποψίες. Μπορεί να μην έχεις και καθόλου. Μην επαναπαύεσαι. Το ραντεβού σου με τον γυναικολόγο είναι από τα σημαντικότερα και δεν πρέπει να το αμελείς.
Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω;
Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Φυτρόπουλο "το κατεξοχήν χαρακτηριστικό του συνδρόμου είναι τα αυξημένα επίπεδα LH ορμόνης στο πλάσμα και τα ελαττωμένα επίπεδα FSH ορμόνης. Η διάγνωση θα στηριχτεί στο ιστορικό και την κλινική εξέταση αλλά και σε μερικές εξετάσεις ορμονών που θα σου γράψει ο γιατρός σου. Eπιβάλεται επίσης να κάνεις και ένα υπερηχογράφημα για την επιβεβαίωση ή τον αποκλεισμό της παρουσίας διογκωμένων ωοθηκών ή κυστών στις ωοθήκες. Τέλος ένας ειδικός μπορεί να εξακριβώσει την ασθένεια με λαπαροσκοπικό έλεγχο".
Θεραπεύονται;
Με την κατάλληλη θεραπεία που θα σου υποδείξει ο γυναικολόγος σου.
Ανάλογα με την περίπτωση χρησιμοποιούνται αντισυλληπτικά δισκία, τα οποία και θα ρυθμίσουν τον κύκλο της περιόδου, μετφορμίνη, η οποία σκοπό έχει να εξισορροπήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ωοθυλακιορρηκτικά φάρμακα στην περίπτωση που το σύνδρομο προκαλεί υπογονιμότητα. Τέλος, αν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο μπορεί να γίνει ειδική χειρουργική επέμβαση με laser, για να προκληθεί ωοθυλακιορρηξία.
Τι επιπτώσεις μπορεί να έχω στην υγεία μου;
Αν μια γυναίκα δεν φροντίσει να λάβει την απαραίτητη θεραπεία κινδυνεύει να παρουσιάσει σοβαρές ασθένειες στην υγεία της. Όπως αναφέρει ο γυναικολόγος Θεόδωρος Φυτρόπουλος "πιθανές μακροχρόνιες επιδράσεις στην υγεία της γυναίκας είναι διαβήτης, καρκίνος του ενδομητρίου, καρδιοπάθειες (εξαιτίας των χαμηλών επιπέδων HDL, καλής χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων) και τάση για υπέρταση".
Ανάλαβε τον έλεγχο των συμπτωμάτων σου
Ο τρόπος ζωής παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον περιορισμό των συμπτωμάτων και την καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας. Ο Θεόδωρος Φυτρόπουλος συστήνει: "Εαν υποψιάζεσαι ότι πάσχεις από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, απευθύνσου στο γιατρό και μην περιμένεις να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα όταν αποφασίσεις να κάνεις παιδί".
Φρόντισε:
1. Να χάσεις τα περιττά κιλά και να διατηρήσεις το βάρος σου
2. Να τρως υγιεινά
3. Να αθλείσαι συστηματικά
4. Να ελέγχεις σε τακτά χρονικά διαστήματα τα επίπεδα της χοληστερίνης (LDL,HDL) και των τριγλυκεριδίων σου
S.O.S
Φρόντισε να μην αναβάλλεις το ραντεβού με τον γυναικολόγο σου. Οι τακτικές εξετάσεις θα σε προστατέψουν από όλα τα παραπάνω, το ίδιο και η ενημέρωση από τον γιατρό σου.