«πασχίζουν» να αναδείξουν με κάθε τρόπο τη Θεσσαλονίκη ως ελκυστικό τουριστικό προορισμό, οι εικόνες που αντικρίζουν οι επισκέπτες με τους ρακοσυλλέκτες και τους πλανόδιους- κάθε εθνικότητας και ηλικίας- να σαρώνουν τους δρόμους της πόλης, παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα.
Οι «άθλιοι» της Αριστοτέλους
«Αυτό είναι το hoteli» μας λέει η 6χρονη Νάντα από τη Βουλγαρία, δείχνοντας την πλατεία Αριστοτέλους. «Εδώ μένουμε». Ένα χαρτόκουτο για στρώμα και λίγα δανεικά ρούχα είναι τα μοναδικά τους υπάρχοντα. Μετανάστες από την Βουλγαρία, σε μικρές ομάδες που συνεχώς εναλλάσσονται, ζουν στην πλατεία Αριστοτέλους. Ανάμεσα τους η 43χρονη Μαρία που ήρθε πριν έναν χρόνο μαζί με τα παιδιά της από την Βουλγαρία για να δουλέψει.« Μαζεύουμε σκουπίδια και ρούχα για να ζήσουμε και τα πουλάμε στη Βουλγαρία», μας λέει.
Καθημερινά οι άντρες της αστυνομίας τους διώχνουν από την Πλατεία, άλλες φορές τους οδηγούν στο τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων. Μετά τον έλεγχο, επειδή είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους αφήνουν ελεύθερους και επιστρέφουν πάλι στην πλατεία Αριστοτέλους.
Οι κάτοικοι της περιοχής, αγανακτισμένοι μαζεύουν υπογραφές για να τους διώξουν. Ο Χρ. Κ που διατηρεί περίπτερο μας λέει: «Περνούν καθημερινά οι τουρίστες και τους βλέπουν στο πάρκο να ζητιανεύουν. Τι κάνει η πολιτεία γι’ αυτό;» Την ίδια αντίδραση έχει και ο Αλέξανδρος που εργάζεται στην περιοχή «Εδώ και δυο χρόνια τους βλέπω στο πάρκο. Τους μαζεύουν και μετά έρχονται άλλοι. Δεν αλλάζει τίποτα.»
«Επιχείρηση σκουπίδια»
Σε κεντρικό δρόμο της πόλης ο Ντουε ,42 ετών από την Βουλγαρία, μαζί με τα 6 αδέλφια του ζουν τα τελευταία 2 χρόνια στην Ελλάδα μαζεύοντας σκουπίδια. Έχει φορτώσει το καροτσάκι του με τενεκέδες και σίδερο για να τα μεταφέρει στις μάντρες.
Μετανάστες, αθίγγανοι, αλλά και Έλληνες μπαίνουν κυριολεκτικά μέσα τους κάδους σκουπιδιών, αναζητώντας χαλκό, αλουμίνιο, σίδερο. «Τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που μαζεύουν σκουπίδια και λόγω της οικονομικής κρίσης. Υπάρχουν ομάδες, οργανωμένες, που έρχονται από το εξωτερικό για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Τους βλέπουμε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι και λόγω του ότι δεν υπάρχει το απαραίτητο δυναμικό και γιατί δεν στοιχειοθετείται ούτε αδίκημα».
Στο στόχαστρο τους μπαίνουν και οι κάδοι ανακύκλωσης. Τα ανακυκλώσιμα υλικά που συγκεντρώνουν καταλήγουν σε μάντρες και στην συνέχεια μεταπωλούνται σε χαλυβουργίες. Ωστόσο, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Θεοφάνης Παππάς ξεκαθαρίζει πως η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν έχει καμία συνέπεια, αλλά ούτε ζημιώνει τον δήμο Θεσσαλονίκης. «Οι συγκεκριμένοι που ασχολούνται με αυτή τη δουλειά παίρνουν σίδηρο, ενώ η ουσιαστική ανακύκλωση που κάνει ο δήμος είναι στο γυαλί και το χαρτί και δεν αφομοιώνεται από αυτούς η δική μας συ! μμετοχή στην ανακύκλωση από αυτές τις δραστηριότητες» τονίζει ο κ. Παππάς.
antistrofa.com