tromaktiko: Θύελλα αντιδράσεων προκαλούν τα προνόμια των βουλευτών

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Θύελλα αντιδράσεων προκαλούν τα προνόμια των βουλευτών



Θύελλα αντιδράσεων συνεχίζουν να προκαλούν οι υψηλές απολαβές και τα προνόμια που απολαμβάνουν οι βουλευτές μέσα σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την... ελληνική οικονομία και ενώ οι πολίτες στενάζουν κάτω από το βάρος των σκληρών οικονομικών μέτρων.

Το θέμα έθιξε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, πυροδοτώντας τις έντονες αντιδράσεις πολλών βουλευτών, ωστόσο την ίδια ώρα κόμματα, αλλά και μεμονωμένα στελέχη κομμάτων, ζητούν περαιτέρω περικοπές.

Οι μειώσεις στις συνολικές αποδοχές των βουλευτών από το 2010 υπολογίζονται σε 40.500 ευρώ περίπου ετησίως, και η ετήσια βουλευτική αποζημίωση (χωρίς το όφελος από την τηλεφωνική και ταχυδρομική ατέλεια, την παροχή ηλεκτρονικού εξοπλισμού, την ενοικίαση γραφείων για τους βουλευτές της περιφέρειας, την παροχή αυτοκινήτου και επιστημονικού συνεργάτη κ.ά.) κυμαίνεται πλέον μεταξύ 70.000 και 80.000 ευρώ (καθαρές απολαβές) ή 5.800 έως 6.600 ευρώ μηνιαίως.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, μιλώντας το Σάββατο στον ΒΗΜΑ 99,5 τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω μείωσης των οικονομικών απολαβών των βουλευτών.

Παράλληλα, είπε πως βουλευτής χωρίς αποζημίωση είναι «σπόνσορας συμφερόντων», αφήνοντας αιχμές κατά των πλούσιων βουλευτών και όσως εξαρτώνται από οικονομικά συμφέροντα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης, μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, ανέφερε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία να μην αμοίβονται οι βουλευτές από τις επιτροπές.

Την ερχόμενη Τρίτη ο ίδιος και οι 4 βουλευτές του κόμματος του, όπως είπε, θα παραιτηθούν των απολαβών τους από τις επιτροπές. Ανέφερε ακόμη πως θα καταθέσει πρόταση ώστε η κίνηση αυτή να κατοχυρωθεί νομοθετικά για όλους τους βουλευτές.

Από την πλευρά της ΝΔ η Φωτεινή Πιπιλή, επιτέθηκε κατά των μελών των ΔΣ ανεξάρτητων αρχών, τα οποία, όπως είπε, εκτός των απολαβών τους, αμοίβονται χωριστά για κάθε συνεδρίαση.

Τόνισε πάντως πως η ίδια θα ζητήσει να καταργηθούν τα προνόμια διάθεσης αυτοκινήτων για βουλευτές και δημόσιους λειτουργούς.

Απαντώντας από την ίδια συχνότητα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρης Κυριτσάκης, είπε ότι έχουν περικοπεί οι αμοιβές στα 6.000 ευρώ μικτά, παραδέχθηκε ότι η αμοιβή για κάθε συνεδρίαση είναι επιπλέον 350 ευρώ για τα μέλη αν και υποστήριξε ότι προσπαθεί να μειώσει τις συνεδριάσεις ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα.

* Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται ότι το κόμμα «κατέθεσε για άλλη μια φορά, εδώ και ενάμισι χρόνο, πρόταση νόμου στη Βουλή για την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, για τη δραστική μείωση των μισθών των βουλευτών, για την κατάργηση των διαφόρων επιδομάτων όσων συμμετέχουν στις επιτροπές της Βουλής. Την πρόταση ακόμα δεν την έχει φέρει για συζήτηση το προεδρείο της Βουλής και όλα τα άλλα κόμματα έχουν τοποθετηθεί διά της σιωπής τους.»

** Σε ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «είναι ώρα να αρχίσει ένας ψύχραιμος διάλογος και το πολιτικό προσωπικό της χώρας να επιδείξει αίσθημα ευθύνης, κατανοώντας τους συμβολισμούς που δημιουργούνται από προνόμια οποιασδήποτε μορφής σε μια χώρα σε βαθιά κρίση. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ήδη κάνουμε πράξη τις προτάσεις μας, καθώς ο
ευρωβουλευτής μας, Μιχάλης Τρεμόπουλος, επιστρέφει σε κοινωνικές και οικολογικές δράσεις το 50% του μισθού του, ενώ αρνήθηκε το βουλευτικό αυτοκίνητο και τον προσωπικό φρουρό».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!