Απαντώντας στην εσωκομματική κριτική που έχει δεχτεί για τη συμμετοχή της κυβέρνησής της στις διεθνείς προσπάθειες διάσωσης της Ελλάδας από τη χρεοκοπία, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τόνισε πως μία πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ή μια αναδιάρθρωση του χρέους της θα οδηγούσε στο φαινόμενο ντόμινο.
Μιλώντας σε περιφερειακή συνάντηση των μελών του κόμματός της--της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης-στην πόλη της βόρειας Γερμανίας, Ολντενμπεργκ, η κ. Μέρκελ δήλωσε πως "μια αναδιάρθρωση θα αύξανε υπερβολικά την πίεση στις άλλες χώρες".
Επισήμανε, δε, ότι κάθε πρόταση για βοήθεια προς την Ελλάδα πρέπει να εξετάζεται σε σχέση με την πιθανή επίδραση που θα έχει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης
Σόιμπλε: Η Ελλάδα πρέπει πάση θυσία να παραμείνει στην Ευρωζώνη
Ως βασικό συστατικό στοιχείο της Ευρώπης χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι είναι απολύτως απαραίτητο να διασωθεί η οικονομία της προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ευρωζώνης.
"Η Ελλάδα πρέπει πάση θυσία να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ειδάλλως υπάρχει ο πραγματικός κίνδυνος να διαλυθεί η Νομισματική Ένωση", υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία οικονομική επιθεώρηση Wirtschafts Woche ο Β. Σόιμπλε προσθέτοντας ότι: "Η Αθήνα, η Ελλάδα είναι - και ιστορικά - βασικό συστατικό στοιχείο της Ευρώπης. Κάθε αρμόδιος γνωρίζει ότι η έξοδός της θα είχε τεράστιες συνέπειες για την Ελλάδα, αλλά και πέραν αυτής".
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε πως: "Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2012, όπως υπολογίζονταν το 2010. Η Ελλάδα θα χρειαστεί μάλλον δέκα χρόνια παρά ένα χρόνο για να επανακτήσει πλήρως την ανταγωνιστικότητά της