tromaktiko: Ξυπνάει μνήμες η πλατεία Κλαυθμώνος!

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Ξυπνάει μνήμες η πλατεία Κλαυθμώνος!



Ξυπνάει μνήμες του μαύρου παρελθόντος η πλατεία Κλαυθμώνος με συγκεντρώσεις εργαζομένων στο Δημόσιο, την ώρα που φουντώνουν οι φήμες για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε χθες, η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Μάλιστα την ίδια ώρα συγκέντρωση στον ίδιο χώρο πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στους δήμους οι οποίοι θα κάνουν και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών.

Στην σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕ – ΟΤΕ σημειώνεται “Ολοι μαζί θα πρέπει να αντιπαλέψουμε τις αδιέξοδες ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζουν η κυβέρνηση και η Τρόικα και προκαλούν ανισότητες, φτώχεια, ανεργία, διεύρυνση της ύφεσης”, ενώ τονίζεται ότι “Η επιλογή του χώρου είναι συμβολική για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας σε κάθε απόλυση εργαζόμενου. Στην πλατεία Κλαυθμώνος κατά παράδοση συγκεντρώνονταν οι απολυμένοι δημόσιοι υπάλληλοι μετά από κάθε αλλαγή της κυβέρνησης που τους είχε διορίσει, πριν ο Ελευθέριος Βενιζέλος καθιερώσει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων”.

Η προέλευση της ονομασίας της πλατείας Κλαυθμώνος

Το όνομα αυτής της πλατείας οφείλεται στο ότι στην προ του 1909 περίοδο, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν ήταν μόνιμοι όπως σήμερα, οι απολυμένοι, οι «Παυσανίες» όπως τους έλεγαν, πήγαιναν εμπρός από το Υπουργείο Εσωτερικών που ήταν στην πλατεία αυτή και με κλάματα και θρήνους («κλαυθμούς») παρακαλούσαν να τους ξαναπροσλάβουν.Δεδομένου ότι τέτοιες απολύσεις συνέβαιναν τακτικά σε κάθε αλλαγή κυβερνήσεως, οι σκηνές αυτές ήταν αρκετά συχνές στην πλατεία. Ανάδοχος της ονομασίας ήταν πάντως ο συγγραφέας και κατόπιν ακαδημαϊκός Δημ. Γρ.Καμπούρογλου, που πρώτος ονόμασε την πλατεία «Κλαυθμώνος» σε ένα χρονογράφημα του στην «Εστία» το 1878.

Η πλατεία Κλαυθμώνος είναι ο πρώτος χώρος που δεντροφυτεύτηκε στην Αθήνα. Για το σκοπό αυτό ο βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος έστειλε τον ειδικό κηποτεχνικό Σμάρατ. Στη δυτική πλευρά της υπήρχαν οι τρεις συνεχόμενες οικίες των Βούρου, Μαστρονικόλα και Αφθονίδου, όπου έμειναν αρχικά οι βασιλείς Οθων και Αμαλία μετά τους γάμους τους. Στα σπίτια αυτά (όσα σώζονται) στεγάζεται σήμερα το «Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών». Στην πλατεία υπήρχαν επίσης τα κτίρια των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών.

Πολλές περιπέτειες πέρασε η επίσημη ονομασία της πλατείας. Στο αρχικό σχέδιο της πόλεως των Αθηνών (του von Klentze) λεγόταν «Πλατεία Αισχύλου». Κατόπιν ονομάστηκε «Πλατεία Νομισματοκοπείου» γιατί εκεί ήταν το κτίριο του Νομισματοκοπείου. Στη συνέχεια η πλατεία ονομάστηκε «25ης Μαρτίου», όνομα που κράτησε για πολλά χρόνια. Κατόπιν μετονομάστηκε σε «Πλατεία Δημοκρατίας» και μετά πήρε και επίσημα πλέον το όνομα με το οποίο ήταν πάντοτε γνωστή, «Πλατεία Κλαυθμώνος». Τέλος τον Ιούνιο του 1989 μετονομάστηκε σε «Πλατεία Εθνικής Συμφιλιώσεως» με την αφορμή των αποκαλυπτηρίων του ομώνυμου μνημείου στην πλατεία.
www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!