tromaktiko: Ένα βήμα πριν τον εμφύλιο μοιάζει να βρίσκεται η Υεμένη

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Ένα βήμα πριν τον εμφύλιο μοιάζει να βρίσκεται η Υεμένη



Εκρήξεις και πυρά συγκλόνισαν για μία ακόμα ημέρα την Σαναά, πρωτεύουσα της Υεμένης, όπου οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και στρατιωτών που...
στηρίζουν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές συνεχίζονται. Την ίδια ώρα, ελάχιστα μοιάζουν τα περιθώρια να βρεθεί διπλωματική λύση που θα αποτρέψει μια εμφύλια σύρραξη στη χώρα.

Για τουλάχιστον εννέα νεκρούς από όλμους και πυρά ελεύθερων σκοπευτών κάνουν λόγο αξιωματούχοι.

Ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών που βρίσκονταν στην επονομαζόμενη Πλατεία της Αλλαγής στο κέντρο της Σαναά, όπου εδώ και οκτώ μήνες έχουν κατασκηνώσει διαδηλωτές ζητώντας την παραίτηση του προέδρου της χώρας Αλί Σαλέχ.

Ιατρική πηγή δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν δύο γυναίκες.

Συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε μονάδες του στρατού πιστές στον πρόεδρο της χώρας και την πρώτη τεθωρακισμένη μεραρχία του στρατηγού Αλί Μοχσέν αλ-Αχμαρ, ο οποίος έχει ταχθεί στο πλευρό των εξεγερμένων από τον Μάρτιο.

Κάτοικος της Σαναά δήλωσε στο AFP ότι οι επιχειρήσεις, τα σχολεία και οι τράπεζες στην πόλη έχουν κλείσει.

«Η πόλη είναι άδεια. Το φάντασμα του πολέμου πλανάται πάνω από την Σαναά» δήλωσε.

Το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου φαντάζει όλο και πιο κοντινό.

Εκτός από τις συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών, μάχες ξεσπούν και ανάμεσα σε φυλές. Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε άνδρες του φυλάρχου Σαντέκ αλ-Αχμαρ, ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό των εξεγερμένων, και οπαδών του φυλάρχου Σαγκίρ μπεν Αζίζ, πιστού στον πρόεδρο της Υεμένης.

Η εκεχειρία που ζήτησε ο αντιπρόεδρος της χώρας μέσα στην εβδομάδα κράτησε για λίγες μόλις ώρες πριν συνεχιστεί το αιματοκύλισμα που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 85 ανθρώπους τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Οι προσπάθειες για συνομιλίες που θα οδηγήσουν σε ομαλή μετάβαση της εξουσίας φαίνεται να καταλήγουν σε αδιέξοδο.

«Η αποτυχία (αυτών των προσπαθειών) θα οδηγήσει τη χώρα σε περισσότερη βία» δήλωσε στέλεχος της αντιπολίτευσης της Υεμένης.

Σε μία άλλη αρνητική εξέλιξη, ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου έφυγε από τη Σαναά, μετά από αποτυχημένες προσπάθειες να υπογραφεί συμφωνία για τη μετάβαση της εξουσίας.

Η συμφωνία ήθελε τον Αλί Σαλέχ, ο οποίος αναρρώνει στη Σαουδική Αραβία μετά από επίθεση που δέχθηκε τον Ιούνιο, να παραδίδει την εξουσία σε διάστημα λίγων μηνών. Ο πρόεδρος της Υεμένης έχει αποδεχθεί αυτό το σενάριο τρεις φορές, μόνο και μόνο για να αλλάξει γνώμη λίγο αργότερα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!