tromaktiko: Οι εφημερίδες της Κύπρου σήμερα...

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Οι εφημερίδες της Κύπρου σήμερα...



Οι δραστηριότητες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Πίρι Ρέις στα ανοικτά της Κύπρου, η προσφορά του Αλεξάντερ Ντάουνερ για μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών στο θέμα του φυσικού αερίου και...
η απόρριψή της από την Κυβέρνηση, η αναμενόμενη δημοσιοποίηση την ερχόμενη Δευτέρα του πορίσματος του Προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής για τη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση, η επιβολή ποινής φυλάκισης στο Βρετανό σφετεριστή ε/κ περιουσιών Γκάρι Ρομπ, η έγκριση του προϋπολογισμού του 2012 από το Υπουργικό Συμβούλιο, χωρίς ωστόσο να γίνει κατορθωτό αυτός να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις για έλλειμμα 2% και η αύξηση της ανεργίας, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα υπό τον τίτλο «Εμπλοκή στον προϋπολογισμό», αναφέρει ότι πρόβλημα καταγράφηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης να ετοιμάσει προϋπολογισμό που θα ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της για έλλειμμα 2%.

Η «Αλήθεια» στο κύριο τη θέμα με τίτλο «Ξαφνικά θέμα μεσολάβησης από τα Ην. Εθνη» αναφέρεται στην πρόταση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ για μεσολάβηση των Ηνωμένα Εθνών στο θέμα του φυσικού αερίου και γράφει πως η Κυβέρνηση απέρριψε αμέσως την προσφορά αυτή. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής για τη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση Ζυγίου Πόλυς Πολυβίου, θα δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμά του την ερχόμενη Δευτέρα.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «’Τρυπούν’ την ΑΟΖ μας Στέφαν Φούλε και Αλεξάντερ Ντάουνερ», γράφει πως «τρύπα» στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας … ανοίγουν Στέφαν Φούλε και Αλεξάντερ Ντάουνερ, ρίχνοντας στο τραπέζι την ιδέα της μεσολάβησης και της επιδιαιτησίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου. Αλλού αναφέρει πως ο Βρετανός σφετεριστής ελληνοκυπριακών περιουσιών Γκάρι Ρομπ καταδικάστηκε χθες σε δέκα μήνες φυλάκιση.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Απαράδεκτη παρέμβαση» αναφέρει πως «αντί να ασκεί το ρόλο του ως εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, αλλά και ως λειτουργός του ΟΗΕ να δει πώς εφαρμόζεται ο χάρτης των Ηνωμένων Εθνών που στην προκειμένη περίπτωση παραβιάζεται από την Τουρκία, ο κ. Ντάουνερ αναλαμβάνει να γίνει δήθεν μεσολαβητής των ΗΕ της Τουρκίας που παραβιάζει το χάρτη, δήλωσε διπλωματική πηγή σε σχέση με τη δήλωση του κ. Ντάουνερ για το θέμα των υδρογονανθράκων. Αλλού αναφέρει πως στην τελική ευθεία είναι οι διαβουλεύσεις για τις δημοτικές εκλογές.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τουρκικό πλοίο στα κυπριακά ύδατα» αναφέρει πως η Τουρκία έχει αποστείλει το σεισμολογικό σκάφος της Πίρι Ρέις κοντά το οικόπεδο «Αφροδίτη» νότια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου όπου άρχισε ήδη η ερευνητική γεώτρηση για εξεύρεση φυσικού αερίου. Αλλού αναφέρει πως η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου στοχεύει στην επιδιόρθωση των ηλεκτρογεννήτριων 4 και 5, που έχουν υποστεί ζημιές, πριν το καλοκαίρι του 2012.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα “Financial Mirror” αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «’Οι τέσσερις μεγαλύτερες’ ελεγκτικές εταιρείες θα υποστούν μεγάλο πλήγμα» αναφέρει πως οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες την Κύπρο δεν θα συνεργάζονται πλέον μόνο με τους ίδιους ελεγκτές για πάνω από εννιά χρόνια, ενώ οι εταιρείες θα πρέπει να διαχωρίσουν τις ελεγκτικές από τις μη ελεγκτικές υπηρεσίες τους, όπως τις συμβουλευτικές, με βάση πρόταση που προωθεί η Κομισιόν. Αλλού αναφέρει πως η ανεργία αυξήθηκε κατά 7,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2011 από 6,4% την ίδια περίοδο του 2010, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα για το εργατικό δυναμικό.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!