«Φαίνεται πως η Τουρκία και το Ιράν δεν κάνουν αυτό που πρέπει για να διασφαλίσουν ότι οι επιθέσεις τους θα έχουν ελάχιστες επιπτώσεις στους αμάχους και ειδικά το Ιράν, φαίνεται πως σκόπιμα στοχεύει τους αμάχους», τόνισε ο Τζο Στορκ υποδιευθυντής της οργάνωσης για τη Μέση Ανατολή.
«Χρόνο με το χρόνο, οι άμαχοι στο βόρειο Ιράν είναι θύματα επιθέσεων και από τις δύο πλευρές των συνόρων, αλλά τώρα η κατάσταση είναι τρομακτική», πρόσθεσε.
«Το Ιράν και η Τουρκία πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουν τους αμάχους και τις περιουσίες τους, όποιοι και αν είναι οι λόγοι των επιθέσεων εναντίον του ιρακινού Κουρδιστάν», υπογράμμισε ο Στορκ.
Το HRW υπογραμμίζει πως στις συνοριακές ζώνες στο βόρειο και στο ανατολικό Ιράκ, οι ιρακινοί κάτοικοι και αξιωματούχοι κατήγγειλαν πως σε πολλές από τις περιοχές που δέχονται επιθέσεις δεν βρίσκονται ένοπλες ομάδες, αλλά άμαχοι.
Οι αυτονομιστές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) επιτίθενται συχνά στην Τουρκία και το ίδιο κάνουν και τα μέλη του Κόμματος για Ελεύθερη Ζωή στο Κουρδιστάν (PJAK) στο Ιράν.
Η Άγκυρα και η Τεχεράνη απαντούν στις επιθέσεις αυτές με αεροπορικούς και χερσαίους βομβαρδισμούς.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε πως έχει προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε 800 ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο βόρειο Ιράκ εξαιτίας πρόσφατων βομβαρδισμών στην οροσειρά Καντίλ, κατά μήκος των συνόρων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση και συνεχίζουν να στηρίζουν την Άγκυρα στον αγώνα της κατά των αυτονομιστών, έναν αγώνα που έχει στοιχίσει από το 1984 τη ζωή σε 45.000 ανθρώπους.
Οι αντάρτες του PJAK μάχονται εδώ και χρόνια κατά των ιρανικών στρατευμάτων.