προεξοφλεί την αδυναμία εξόφλησης των χρεών από τη χώρα μας και την επακόλουθη πτώχευσή της. Ωστόσο θέτει ερωτήματα για το είδος αυτής της πτώχευσης, ποιος θα είναι ο άμεσος αντίκτυπος στις αγορές, την Ευρώπη και εντέλει στην παγκόσμια οικονομία.
Το CNN αναφέρει ότι μία χρεοκοπία μπορεί να έχει τρεις μορφές:
Η επιλεκτική χρεοκοπία: Σύμφωνα με τους όρους του δεύτερου πακέτου διάσωσης, ορισμένοι πιστωτές μπορεί να μετακυλήσουν το χρέος τους και να δεχθούν ένα «κούρεμα», ή ζημίες από τα οφειλόμενα χρήματα. Αυτό γίνεται για την προστασία από το ενδεχόμενο μεγαλύτερης απώλειας στο μέλλον. Είναι περιορισμένη, ελεγχόμενη και κατανοητή. Και κυρίως, αναμενόμενα.
Ο μεγαλύτερος φόβος είναι ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Έτσι μία «ελεγχόμενη χρεοκοπία» έχει προβλεφθεί γι’ αυτό το ενδεχόμενο, ώστε οι πιστωτές- και οι αγορές- να είναι έτοιμοι και να έχουν ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των ζημιών στην αξία των επενδύσεών τους. Ενώ οι αγορές θα είναι ασταθείς, θα υπάρξουν καθησυχαστικές δηλώσεις από τους ηγέτες της ευρωζώνης.
Το χειρότερο σενάριο είναι η Ελλάδα να πτωχεύσει αιφνιδίως και απευθείας. Είναι αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «ανώμαλη χρεοκοπία» και είναι ο μεγάλος φόβος όλων, καθώς θα προκαλέσει άμεσα ντόμινο.
Δεν θα οδηγήσει αναγκαστικά την Ελλάδα, εκτός ευρώ, ούτε στην κατάρρευση της. Θα θέσει όμως θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τα θεμέλια του κοινού νομίσματος. Η αντίδραση της αγοράς θα μπορούσε να είναι τόσο άσχημη όσο όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers το 2008.
Στο μεταξύ, η τρόικα πρόκειται να επιστρέψει στην Ελλάδα στις 19 Σεπτεμβρίου. Αυτή η επιστροφή έχει καθυστερήσει πολλές φορές, σημειώνει το CNN. Η έκθεσή της αναμένεται για το τέλος του Σεπτεμβρίου, αν και δεν έχει οριστεί ημερομηνία.
Μια άλλη σημαντική ημερομηνία είναι η συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον στις 23 Σεπτεμβρίου και 24, ακολουθούμενη από την G20 στο Παρίσι, στις 15 Οκτωβρίου.
www.epikaira.gr