Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία εμφανίζεται ως η δεύτερη χώρα στην Ε.Ε. -μετά την Σλοβακία- με τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε υπηρεσίες και εφαρμογές για τους πολίτες, στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης εξακολουθεί να επικρατεί «μπάχαλο». Όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει ο αρμόδιος υφυπουργός, Π. Τζωρτζάκης «αν πάμε να βάλουμε στο μπάχαλο μπροστά το "e", πάλι "e -μπάχαλο" θα είναι».
Οι «αγκυλώσεις» στο κομματικό και πελατειακό σύστημα που κυριαρχούν στη δημοσία διοίκηση και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, γίνεται φανερό πως δύσκολα μπορούν να ξεπεραστούν ούτως ώστε να υπάρξει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στο κράτος που αυτομάτως θα σήμαινε μείωση των κρατικών δαπανών.
Όσοι γνωρίζουν, αναφέρουν ότι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση μπορεί να μειώσει τις δαπάνες του Δημοσίου μέχρι και 20%, ενώ η ανάρτηση σε δημόσια θέα διαγωνισμών, προκηρύξεων θέσεων και γενικώς κάθε ανάγκης του κρατικού μηχανισμού είναι ικανή να διαλύσει κάθε καχυποψία για ύποπτες συναλλαγές.
Η έμφαση την οποία είχε αποφασίσει να δώσει στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση (e – government) ο Γιώργος Παπαναδρέου, αποτυπώθηκε εξ αρχής, όταν μετά την ανάληψης της διακυβέρνησης αποφάσισε να μετονομάσει το υπουργείου Εσωτερικών σε υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Ωστόσο,
Σύμφωνα, πάντως, με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έφερε στην δημοσιότητα ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Παπανικολάου, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση σε ότι αφορά το θέμα της ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Μάλιστα, βρίσκεται πιο πίσω ακόμα και από χώρες όπως η Βουλγαρία και η Λετονία που εφαρμόζουν το πρόγραμμα πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση της λίστας των 27 με 37,5% την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 84%.