“+1” που “μπαίνει” στον Google Chrome και, μεταξύ άλλων, επιτρέπει στην εταιρεία να “βλέπει” το σύνολο των σελίδων που επισκέπτεται ο χρήστης στο Διαδίκτυο.
Εκ πρώτης όψεως δε φαίνεται τόσο σπουδαίο, καθώς επεκτάσεις (add-ons) υπάρχουν πάρα πολλά για όλους τους browsers. Όμως, αν δει κανείς κάτω από την επιφάνεια, προκύπτουν αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα για την, αρχικά αθώα, επέκταση του “+1”.
Όπως αναφέρεται και στο σχετικό μοτό, η επέκταση του πλήκτρου Google +1 σας επιτρέπει να “κάνετε +1 μια ιστοσελίδα, οπουδήποτε κι αν πάτε στο διαδίκτυο”. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Στην πράξη δηλαδή, η λειτουργικότητα του “+1” ενσωματώνεται μέσα στον ίδιο τον browser.
Το ρεπορτάζ του neo2.gr, σημειώνει: Για να το κατανοήσoυμε ακόμα καλύτερα, ας φανταστούμε την περίπτωση που το Facebook είχε το δικό του browser και, μέσω αυτού, προσέφερε μια επέκταση του “Like” σε οποιαδήποτε σελίδα στο διαδίκτυο (κάτι βέβαια που δεν μπορεί να αποκλειστεί…).
Μέχρι τώρα, το πλήκτρο +1 απλά μοιράζει το περιεχόμενο που σας αρέσει στο διαδίκτυο. Αλλά τελικά, το σχέδιο της Google φαίνεται να είναι να “βλέπει” αυτά τα δεδομένα ως έναν τρόπο για να επηρεάσει η ίδια δυνητικά το δυνατό της κομμάτι που δεν είναι άλλο από την αναζήτηση και τα έσοδα που προκύπτουν από τα Google Ads. Όπως γίνεται κατανοητό, αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού το “αθώο” κουμπί +1 αρχίζει και παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο η Google “σερβίρει” τις διαφημίσεις της στο χρήστη.
Η ίδια άλλωστε εταιρεία στην περιγραφή του συγκεκριμένου add-on αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Εκτός από τις πρακτικές που περιγράφονται στην Πολιτική Απορρήτου του πλήκτρου Google +1, εγκαθιστώντας την επέκταση, το σύνολο των σελίδων και των URL διευθύνσεων που επισκέπτεστε θα αποστέλλονται στη Google για να ανακτά πληροφορίες σχετικές με το +1”! Μιλάμε δηλαδή για άμεση παραδοχή εκ μέρους της εταιρείας που αφορά σε παρακολούθηση της κίνησης των χρηστών στο διαδίκτυο…
Το συγκεκριμένο add-on υπάρχει στην παρούσα φάση μόνο για τον Chrome και μένει να δούμε αν αναπτυχθεί και για άλλους browsers. Το βέβαιο είναι ότι η Googleπροσέθεσε έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της ανησυχίας που περιβάλλει τους χρήστες και μιλά για έλεγχο του διαδικτύου από την αμερικανική εταιρεία. Γιατί, όταν κάποιος έχει το e-mail του στη Google (gmail), κάνει αναζήτηση μέσα από τη Google, βάζει τα κείμενα, τα φύλλα εργασίας, τις παρουσιάσεις στη Google (Docs), έχει smartphone με Android (που θέλει gmail για να συγχρονίσει επαφές) και πολλά άλλα – και τώρα η εταιρεία μπορεί να βλέπει και ποιες σελίδες επισκέπτεται στο διαδίκτυο, πώς να μην είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες περί σύγχρονου “Μεγάλου Αδελφού”;