tromaktiko: Kλαυθμοί και οδυρμοί στο Περιβάλλοντος...

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Kλαυθμοί και οδυρμοί στο Περιβάλλοντος...



Στους διαδρόμους του υπουργεί­ου Περιβάλλοντος στην οδό Αμα­λιάδος αλλά και στη Μεσογείων, όπου κατοικοεδρεύει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είναι επισφαλές να κυ­κλοφορεί κανείς διότι γλιστράει επικιν­δύνως... Τις τελευταίες ημέρες τα γρα­φεία και οι διάδρομοι έχουν πλημμυρί­σει από τους υπουργικούς κλαυθμούς, ενώ η καρδιά των επισκεπτών «σκίζε­ται» από τους οδυρμούς του αρμόδιου υπουργού...

Τολμηροί ωτακουστές, που διέ­σχισαν με κίνδυνο της ζωής τους το υπουργείο... Κλαυθμώνος, μετέφεραν στο «Π» τους σπαρακτικούς διαλόγους Παπακωνσταντίνου - Σηφουνάκη... «Οϊ­μέ, μας ξέφυγαν οι παραδοσιακοί οικισμοί! Οϊμέ, τα παραδοσιακά αυθαίρετα δεν θα νομιμοποιηθούν! Οϊμέ, η κόκκι­νη γραμμή είναι λειψή!».

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπουρ­γός και αναπληρωτής βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, αφού δέχονται καταιγισμό από ψηφίσματα διαμαρτυ­ρίας από ολόκληρη τη χώρα. Βλέπετε, αυτοί οι περίεργοιπαραδοσιακοί οικι­σμοί που ξέφυγαν από τον νόμο δεν είναι και λίγοι... Είναι περίπου 1.000, ζωή να ’χουν! Και δεν είναι σε ραχού­λες και απομονωμένα χωριά χωρίς πε­λατειακό ενδιαφέρον, αλλά αντίθετα σε περιοχές ανεπτυγμένες και μάλιστα με ιδιαίτερο τουριστικό και κυρίως πο­λιτικό ενδιαφέρον.

Οι πολιτικοί άρχοντες του ΥΠΕΚΑ είναι απαρηγόρητοι, αφού προέταξαν τα στήθη τους υπέρ των κατόχων αυ­θαιρέτων, κέρδισαν τη μάχη κατά των νομίμων πολιτών και τους έμειναν αμανάτι, στην απέξω των ρυθμίσεων, περιοχές όπως όλες οι Κυκλάδες!



Δώσε κι εμένα, μπάρμπα

Η εξαίρεση των παραδοσιακών οικι­σμών από την τακτοποίηση των αυθαι­ρέτων έχει προκαλέσει μεγάλη ανατα­ραχή στην Περιφέρεια και το μοναδικό μέλημα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ είναι να μην ακουστεί κιχ μέχρι να καταλάβουν όλοι τι εστί βερίκοκο.

Τα πράγματα, όμως, είναι τελείως διαφορετικά αφού ήδη φορείς και κά­τοικοι των περιοχών είναι στα κάγκελα. Όπως λένε χαρακτηριστικά:

- Δεν είναι δυνατόν να καταργούν το Σύνταγμα και την πολεοδομική νομοθεσία για όλους τους αυθαίρετους και να μην καταστρατηγούν το Σύνταγμα και τους νόμους για τους αυθαιρετούχους των παραδοσιακών οικισμών.

- Είναι δυνατόν να μην αντιμετωπίζο­νται όλοι οι αυθαίρετοι με τον ίδιο τρόπο;

- Γιατί δεν περνά και στους παραδοσι­ακούς οικισμούς η «κόκκινη γραμμή»;

- Και πώς είναι δυνατόν οι εθνομπαμπάδες και οι εθνομαμάδες να ψήφι­σαν την τελευταία στιγμή νομιμοποίηση των αυθαιρέτων στις προστατευόμενες περιοχές, παρά το κράξιμο που έφαγαν από 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις, και για μας αγρόν αγοράζουν;

Για παράδειγμα, η Λέσβος βοά, αφού, όπως επισημαίνουν οι τοπικοί φορείς, «όλο το νησί εξαιρείται από τη ρύθμιση». Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και στην Τήνο, όπου σε ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου σημειώνεται ότι, αν δεν ενταχθούν οι παραδοσιακοί οικισμοί στις ευεργετικές διατάξεις, «η Τήνος θα βρεθεί εκτός αφού η συντρι­πτική πλειοψηφία των οικισμών της εί­ναι παραδοσιακοί».

Το θέμα όσο περνούν οι μέρες παίρ­νει μεγάλες διαστάσεις, αφού μόνο στον Νομό των Κυκλάδων από τα 200 χωριά - οικισμούς εξαιρούνται από τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων τα 150, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακοί οικισμοί και στη συντριπτι­κή πλειονότητά τους βρίσκονται στην Άνδρο, την Τήνο, τη Σύρο, τη Σαντορί­νη, την Πάρο, τη Νάξο, τη Μύκονο, τη Μήλο, την Κύθνο, καθώς και σε άλλα μικρά νησιά.

Επί ποδός βρίσκονται και στην Κρή­τη, όπου μεγάλα τμήματα των Νομών Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων και Αγί­ου Νικολάου είναι χαρακτηρισμένα ως παραδοσιακοί οικισμοί, και το ίδιο συμ­βαίνει και σε πολλά ιστορικά κέντρα μεγάλων πόλεων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα ακόμα παραδείγματα παραδοσιακών οικισμών όπου τα αυθαίρετα μένουν εκτός νομιμοποίησης... Πέντε περιοχές στην Αργολίδα, εκ των οποίων και τμή­μα της πόλης του Ναυπλίου, 45 στην Αιτωλοακαρνανία, 82 στα Δωδεκάνη­σα, 55 στα Ιωάννινα, 50 στην Κέρκυρα, 65 στο Ρέθυμνο, 41 στη Χίο, 8 στα Χα­νιά, 8 στη Σάμο, 167 στη Μαγνησία.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!