tromaktiko: ΑΠΑΝΤΗΣΗ στο "Η εταιρεία Kallimanis επιμένει στην απόλυση των πέντε εργαζομένων της"

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΠΑΝΤΗΣΗ στο "Η εταιρεία Kallimanis επιμένει στην απόλυση των πέντε εργαζομένων της"



Είναι πράγματι τρομακτικό το περιεχόμενο του κειμένου που έχει αναρτηθεί στο site σου. Τρομακτικό ακόμα και για τα δικά μας μάτια που ζούμε και...
(αφορά: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/09/kallimanis.html) δουλεύουμε καθημερινά στην εταιρία Καλλιμάνης. Δεν γνωρίζω ποια είναι η πηγή του άρθρου που ανάρτησες. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι απέχει δραματικά από την πραγματικότητα και προσβάλει όλους εμάς που δουλεύουμε στην εταιρία.
Σου παραθέτω περιληπτικά τα δεδομένα όπως τα ζήσαμε όλοι όσοι εργαζόμαστε στην εταιρία:
Στο τέλος Ιουλίου, η Πρόεδρος Βασιλική Καλλιμάνη κάλεσε όλους τους εργαζόμενούς για να τους ενημερώσει για την πορεία της εταιρίας και για τα μελλοντικά της πλάνα. (Αυτές τις συναντήσεις τις πραγματοποιεί τουλάχιστον μια φορά το χρόνο ή κάθε φορά που υπάρχει κάτι νεώτερο για την εταιρία). Στη συνάντηση η ίδια η Πρόεδρος ανέλυσε ενώπιον όλων των εργαζομένων την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και τις παράλληλες επιπτώσεις που έχουν και θα έχουν για την εταιρία.
Η Πρόεδρος ανέλυσε μια σειρά μέτρων που έχει λάβει η εταιρία τα τελευταία δυο χρόνια εν μέσω της οικονομικής κρίσης χάρη στα οποία παρέμεινε σταθερή και υγιής(περικοπές δαπανών, επενδύσεις σε νέα προϊόντα και αγορές, ορθολογικότερη διαχείριση πόρων). Όμως η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώθηκε δραματικά το 2011 και η επιβολή φόρου 23% στην αγορά της μαζικής εστίασης (ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία κλπ) από τον Σεπτέμβριο θα επέφερε ακόμα ένα πλήγμα στην αγορά των τροφίμων. Με βάση τις νέες προβλέψεις η Διοίκηση της εταιρίας ενημέρωσε τους εργαζομένους πως τα νέα δεδομένα της αγοράς υπαγορεύουν τη μετατόπιση των προτεραιοτήτων της με ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του τμήματος πωλήσεών της και περιορισμό κατά οκτώ θέσεις του τμήματος παραγωγής.
Η Πρόεδρος στο λόγο της τόνισε επίσης πως η συγκεκριμένη μετατόπιση είναι απαραίτητη για τη συντήρηση και ενίσχυση της παρουσίας της εταιρίας στην αγορά και πως σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μέτρο περιστολής δαπανών.
Παράλληλα, η Πρόεδρος τόνισε πως η επιλογή και απόφαση της Διοίκησης να λειτουργεί η εταιρία εδώ και 50 χρόνια στο μικρό Αίγιο δεν αλλάζει παρά τις αντιξοότητες. Σου παραθέτω δυο γραμμές από αυτά που είπε στους εργαζομένους: «Πολλές επιχειρήσεις έχουν φύγει. Πολλές ετοιμάζονται να φύγουν από την Ελλάδα. Ποιος τρελός επιχειρηματίας παραμένει σε αυτόν τον τόπο που τον πικραίνει καθημερινά; Εμείς. Γιατί εδώ είναι το σπίτι μας. Εδώ είναι οι άνθρωποί μας. Εδώ είναι ο τόπος μας. Και τον τόπο μας δεν τον παρατάμε έτσι εύκολα. Τουλάχιστον όχι εμείς.»
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η εταιρία παρέμεινε πιστή στις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζομένους που αποχώρησαν παρέχοντάς τους όχι μόνο ότι δικαιούνται βάσει νόμου αλλά επιπλέον παροχές και ταυτόχρονη διατήρηση των ειδικών προνομίων που έχουν όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρίας μέχρι και το τέλος του χρόνου. Τρεις εκ των οκτώ εργαζομένων αποδέχθηκαν την αποχώρηση και πέντε όχι. Το σωματείο των εργαζομένων της εταιρίας, το οποίο λειτουργεί εντός της εταιρίας εδώ και 10 χρόνια, διεκδίκησε την επαναπρόσληψη 5 εργαζομένων. Μετά από δυο μήνες συζητήσεων, η Διοίκηση κατέληξε πως δυστυχώς εφόσον όχι μόνο δεν έχουν αλλάξει οι συνθήκες της αγοράς αλλά αντιθέτως έχουν χειροτερέψει (και από ότι φαίνεται θα χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο), η εταιρία δεν μπορεί να αλλάξει κάτι στα μέτρα που έλαβε τον Ιούλιο.

Επειδή στο άρθρο που ανάρτησες γίνεται αναφορά σε φήμες για το ποιοι είναι στη μετοχική σύνθεση της εταιρίας, σου δίνω και αυτά τα στοιχεία. Η εταιρία ιδρύθηκε πριν από 50 χρόνια από τον αυτοδημιούργητο Γιώργο Καλλιμάνη και τον αδερφό του Θεόδωρο, παιδιά πολύτεκνης αγροτικής οικογένειας. Το 1989 ο Γιώργος Καλλιμάνης πεθαίνει ξαφνικά από καρδιά και μέσα σε μια νύχτα αναλαμβάνει το ρόλο του η 42χρονη γυναίκα του και μητέρα 4 παιδιών, η σημερινή Πρόεδρος Βασιλική Καλλιμάνη. Στα χρόνια που ακολουθούν μπαίνει στην επιχείρηση και η δεύτερη γενιά και όντως σήμερα η εταιρία, εκτός από ηγέτης στον κλάδο της, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρίες τροφίμων στην Ελλάδα διαγράφοντας μια εντυπωσιακά αναπτυξιακά πορεία γεμάτη όμως ήθος και αξίες και χωρίς οποιαδήποτε ευνοϊκή μεταχείριση όπως μερικοί θέλουν να ισχυρίζονται. Η εταιρία ήταν και ακόμα και σήμερα παραμένει οικογενειακή και μάλιστα όχι μόνο στη μετοχική της σύνθεση αλλά και στον τρόπο λειτουργίας της.

Και κάτι ακόμα. Ο Γιώργος Καλλιμάνης, ακόμα και όταν πριν 50 χρόνια η επιχείρησή του δεν είχε το σημερινό της μέγεθος, είχε αναπτύξει σημαντικό φιλανθρωπικό έργο. Βοηθούσε τους εργαζομένους του με χρηματικές ενισχύσεις για τις σπουδές των παιδιών τους, ακόμα και αναλαμβάνοντας τα έξοδα κηδείας των συγγενών τους Α΄ βαθμού, ενώ παράλληλα βοηθούσε και άλλους ανθρώπους και οικογένειες σε σταθερή βάση και μάλιστα χωρίς να το ξέρει κανείς. Για την οικογένειά του ήταν μεγάλη έκπληξη όταν, μετά το θάνατό του, πολλοί άνθρωποι ήρθαν να τους ευχαριστήσουν για όσα τους είχε επί χρόνια προσφέρει. Μετά το θάνατό του η Διοίκηση συνεχίζει μέχρι και σήμερα πιστά το έργο του ιδρυτή της. Όπως καταλαβαίνεις η ανθρωπιά και η προσφορά προς την κοινότητα και όσους χρειάζονται στήριξη και βοήθεια είναι στο DNA της εταιρίας,
Για αυτό και όποιος γνωρίζει τους ανθρώπους της Διοίκησης και διαβάσει το άρθρο σου, θα αισθανθεί αν μη τι άλλο θυμό.

Φαίνεται ότι αυτήν την περίοδο, άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με την εταιρία Καλλιμάνης επιθυμούν να διαχειριστούν την εικόνα της εταιρίας διοχετεύοντας πληροφορίες όπως αυτές που ανάρτησες. Οι λόγοι που το κάνουν δεν είναι γνωστοί σε εμάς. Ελπίζω να τους βρείτε εσείς.

Λουκάς Μπίσιας Αναγνώστης του Τρομακτικού και Διευθυντής Πωλήσεων του Ομίλου Καλλιμάνης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!