Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) και σε αυτήν αναμένεται να είναι παρών και ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στη χώρα μας, Πολ Τόμσεν.
Επί τάπητος, θα βρεθεί η εξασφάλιση της έκτης δόσης του δανείου, ύψους 8 δισ. ευρώ.
Ο κ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής όλων των μέτρων, κάτι στο οποίο δίνει ιδιαίτερη σημασία η κ. Λαγκάρντ, λόγω των μέχρι τώρα καθυστερήσεων και αναβολών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, η επικεφαλής του Ταμείου τόνισε ότι το κλειδί για το ελληνικό πρόγραμμα είναι «η εφαρμογή, η εφαρμογή, η εφαρμογή».
Όπως, μάλιστα επισήμανε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ΔΝΤ, Αντόνιο Μπόρχες, «αν οι Έλληνες κάνουν αυτό που οφείλουν να κάνουν, δεν θα υπάρξει χρεοκοπία».
Η τρόικα ζητεί ουσιαστικά να ξαναγραφθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και να γίνει εμπροσθοβαρές, δηλαδή να επισπευθούν τα μέτρα που προβλεπόντουσαν να ληφθούν τα επόμενα χρόνια.
Ειδικό βάρος αναμένεται να πέσει στις αποκρατικοποιήσεις, όπου η τρόικα θέλει έσοδα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ έως το τέλος Νοεμβρίου, καθώς και στις περικοπές δαπανών στο Δημόσιο.
Η τρόικα ζητεί την απόλυση 200.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015, και την επέκταση της εργασιακής εφεδρείας στο σύνολο του δημόσιου τομέα.
Ακόμα, θα εξετασθούν θέματα σχετικά με το μισθολόγιο, το φορολογικό σύστημα, την κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών, αλλά και η ανάγκη ενεργοποίησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου ώστε να δοθεί διέξοδος στην Ελλάδα και να προχωρήσει το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων.
Μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί δήλωσε ότι τώρα θα πρέπει να υπάρξει λεπτομερής εξέταση αυτών των ανακοινώσεων, κάτι που αναμένεται να γίνει με την επάνοδο της τρόικας στην Αθήνα, στις αρχές της εβδομάδας.
Πάντως, ο κ. Μπαγί δήλωσε ότι «στόχος είναι το κλιμάκιο να επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας, ωστόσο «θα πρέπει να δούμε κατά πόσο αυτό είναι ρεαλιστικό», αφήνοντας δηλαδή με αυτόν τον τρόπο να εννοηθεί ότι όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που θα έχει ο κ. Βενιζέλος με το ΔΝΤ το Σαββατοκύριακο.
Στην Ουάσινγκτον, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με υπουργούς Οικονομικών και κεντρικούς τραπεζίτες σημαντικών αναδυόμενων χωρών, όπως της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας.
Λίγο πριν τις 20:00 (ώρα Ελλάδος) ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του, Β. Σόιμπλε, ο οποίος άναψε φωτιές με τη δήλωση του περί πιθανής αλλαγής των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.
Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Mega Channel, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να τόνισε στον Έλληνα ομόλογό του ότι η «Ελλάδα είναι και θα είναι μέλος της Ευρωζώνης», ενώ οι δύο άνδρες απέρριψαν τα σενάρια περί χρεοκοπίας.
Σε ό,τι αφορά την επίμαχη δήλωση του Γερμανού υπουργού, στη συζήτηση φέρεται να αναφέρθηκε ότι «η συμφωνία έχει μία δυναμική», ωστόσο προστέθηκε πως «οι αποφάσεις εξειδικεύθονται».
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε στον κ. Σόιμπλε ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να εφαρμόσουμε» τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
Πάντως, ο Γερμανός υπουργός πέταξε άλλη μία «βόμβα» από την Ουάσινγκτον, λέγοντας πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο στήριξης θα αποφασισθεί μετά την έκθεση της τρόικας για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Οι αναλυτές ερμήνευσαν αυτή τη δήλωση ως ένα ισχυρό μήνυμα ότι η συμφωνία της 21ης Ιουλίου σχετικά με την εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών ίσως δεν είναι πια και τόσο ισχυρή.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Associated Press, είπε ότι τα προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος που παρατηρήθηκαν από τους ελεγκτές της τρόικα, στην τελευταία αποστολή τους στην Αθήνα, σημαίνουν ότι οι ότοι του δεύτερου πακέτου στήριξης θα πρέπει επίσης να αλλάξουν.
Επίσης, στην Ουάσινγκτον ο κ. Βενιζέλος θα δει και προέδρους ιδιωτικών τραπεζικών κολοσσών, όπως της Barclays και της Citigroup, ενώ θα συζητήσει την πορεία της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια μείωσης του δημόσιου χρέους, το γνωστό PSI, με τον άνθρωπο που το χειρίζεται, τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αγγίζει το 85%, ενώ η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο το 90%. Ανάλυση του Ινστιτούτου προβλέπει ότι ως απόρροια της μείωσης των επιτοκίων, των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος και της επιστροφής της χώρας σε πορεία ανάπτυξης, το χρέος θα μειωθεί στο 122% του ΑΕΠ το 2015 και το 98% το 2020.
dailynews24.gr