tromaktiko: Αρνητικές οι προοπτικές για τις κυπριακές τράπεζες λένε οι Moody' s

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Αρνητικές οι προοπτικές για τις κυπριακές τράπεζες λένε οι Moody' s



Οι προοπτικές για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα παραμένουν αρνητικές, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody' s Investors Service.

Σε ανακοίνωσή του, ο διεθνής Οίκος αναφέρει ότι οι αρνητικές προοπτικές του κυπριακού τραπεζικού συστήματος εκφράζουν τις προσδοκίες του για τις θεμελιώδεις πιστωτικές συνθήκες στον τομέα αυτό κατά τους επόμενους 12-18 μήνες και απεικονίζουν τέσσερις κύριους λόγους:

Το σκληρό περιβάλλον λειτουργίας στις κύριες αγορές των κυπριακών τραπεζών, τη συνέχιση της επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, που οφείλεται κυρίως στην αποδυνάμωση της ικανότητας αποπληρωμής δανείων από τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα, την υψηλή έκθεση σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία θα εκθέσει τις τράπεζες σε οικονομικές απώλειες και σε μείωση των επιπέδων των κεφαλαίων τους και τον κίνδυνο οι τράπεζες ενδεχομένως να δυσκολευτούν στη διατήρηση του σημερινού σταθερού προφίλ χρηματοδότησής τους, λαμβάνοντας υπόψη τα υψηλά επίπεδα ανασφάλειας στην περιοχή.

Ο οίκος αναφέρει ότι κατά τους επόμενους 12-18 μήνες, το λειτουργικό περιβάλλον θα παραμείνει δύσκολο για τις κυπριακές τράπεζες στις βασικές αγορές τους, λόγω του χαμηλού ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στην Κύπρο (πρόβλεψη σε 0% και 1% για το 2011 - 12) και της προσδοκίας ότι οι συνθήκες λειτουργίας στην Ελλάδα, όπου διατηρούν το 38% των δανειακών τους χαρτοφυλακίων, θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται.

Επίσης, οι Moody's αναμένουν ότι η ποιότητα του ενεργητικού θα επιδεινωθεί, γεγονός που αντικατοπτρίζει τόσο τη μειωμένη ικανότητα πληρωμής των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων όσο και τη μερική βραχυπρόθεσμη αποδυνάμωση της επίδοσης των δανείων του ιδιωτικού τομέα στην Κύπρο.

Προσθέτει ότι η συνολική προβληματική έκθεση των τραπεζών είναι πιθανόν να αυξηθεί στο 15% των χορηγήσεων τους στο τέλος του έτους 2011, από 12,1% στο τέλος του έτους 2010 και 5,9% στο τέλος του έτους 2008 και σημειώνει ότι αυτές οι εξελίξεις αναμένεται να οδηγήσουν σε υψηλότερες επισφάλειες από δάνεια και χαμηλότερη κερδοφορία.

''Ενώ αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα ανακοινώσουν ζημιές για τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα, οι πρωτογενείς εργασίες τους στην Κύπρο θα συνεχίσουν να επωφελούνται από το ισχυρό franchises και την καλή, έστω και μειωμένη, προ-προβλέψεων κερδοφορία, η οποία θα βοηθήσει να απορροφήσουν τις αυξημένες επισφάλειες'', προσθέτει.

Αναφέρει επίσης ότι ο υψηλός βαθμός έκθεσης σε ελληνικά κρατικά ομόλογα θα υποβάλει τις τράπεζες σε ζημιές και σε μείωση των κεφαλαίων τους, σύμφωνα με τους όρους ανταλλαγής ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τους Moody's Investors Service, οι τρεις κυπριακές τράπεζες με εγχώριες δραστηριότητες - Τράπεζα Κύπρου (Ba1/NP/D-), Marfin Popular Bank (Ba2/NP/E+) και Ελληνική Τράπεζα (Ba1/NP/D -) - διατηρούν αρκετά μεγάλη έκθεση στο ελληνικό κρατικό χρέος, που ανέρχεται περίπου σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ ή στο 70% των ιδίων κεφαλαίων του δείκτη Tier 1, σε συνολική βάση.

Επιπλέον, συνεχίζει, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις φερεγγυότητας μεσοπρόθεσμα και ως εκ τούτου, ο Οίκος δεν μπορεί να αποκλείσει να προκύψουν περαιτέρω ζημιές από το ελληνικό κρατικό χρέος, πέρα από τις απώλειες που προβλέπονται στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων.

Ο διεθνής Οίκος αναφέρει ακόμη ότι οι απομειώσεις θα οδηγήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα κεφαλαιοποίησης και θα αποδυναμώσουν την ικανότητα των τραπεζών για την αντιμετώπιση τυχόν περαιτέρω επιδείνωσης των συνθηκών λειτουργίας τους.

Οι Moody's σημειώνουν ότι οι αρνητικές προοπτικές του τραπεζικού συστήματος ενσωματώνουν επίσης τον κίνδυνο οι τράπεζες να δυσκολευτούν να διατηρήσουν, επί του παρόντος, σταθερό προφίλ χρηματοδότησής.

Προσθέτει ότι παρά το γεγονός ότι οι κυπριακές τράπεζες αντιμετωπίζουν εισροές καταθέσεων από την έναρξη της ελληνικής κρίσης, η σχετικά υψηλή εξάρτησή τους σε καταθέσεις από ξένες εταιρείες - που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των καταθέσεων για τις τρεις τράπεζες - εκθέτει αυτές τις τράπεζες σε ενδεχόμενη αρνητική μεταβολή στην εμπιστοσύνη της αγοράς και στον κίνδυνο των εκροών καταθέσεων.

Τέλος, οι Moody's αναφέρουν ότι παρόλο που αξιολογούν την ικανότητα κυπριακών τραπεζών να απορροφούν αναλήψεις καταθέσεων ως σημαντική - δεδομένου ότι διαθέτουν υψηλά αποθεματικά ρευστότητας που απαιτούνται από τη ρυθμιστική αρχή σε ξένο νόμισμα - οι εκροές θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια επώδυνη διαδικασία απομόχλευσης.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!