tromaktiko: «Τυχαίο» πρόβλημα προκάλεσε τη συντριβή του Soyuz και της ρωσικής υπερηφάνειας

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

«Τυχαίο» πρόβλημα προκάλεσε τη συντριβή του Soyuz και της ρωσικής υπερηφάνειας



Η συντριβή του ρωσικού μη επανδρωμένου μεταγωγικού, που επρόκειτο να ανεφοδιάσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον περασμένο μήνα, προκλήθηκε σε... «τυχαίο» πρόβλημα κατά την κατασκευή του πυραύλου, ανακοίνωσε η ρωσική υπηρεσία Διαστήματος. Οι αποστολές προς το πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα έχουν παγώσει μέχρι να ελεγχθούν όλα τα Soyuz.

Η καταστροφή του πυραύλου Soyuz ντρόπιασε την υπερηφάνεια της υπηρεσίας Roscosmos, έπειτα και από άλλες παταγώδεις αποτυχίες το τελευταίο διάστημα.

Μετά τον παροπλισμό των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων στις αρχές του καλοκαιριού, οι ρωσικοί πύραυλοι Soyuz είναι οι μόνοι που μπορούν να μεταφέρουν πληρώματα από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Όπως παραδέχτηκε μετά το ατύχημα η Roscosmos, και επιβεβαίωσε αργότερα η NASA, αν οι πτήσεις των Soyuz δεν ξαναρχίσουν έγκαιρα, ο ISS ίσως χρειαστεί να εκκενωθεί του χρόνου.

Οι προμήθειες που υπάρχουν στο σταθμό επαρκούν για μεγαλύτερο διάστημα, ωστόσο οι αστροναύτες δεν μπορούν να παρατείνουν την παραμονή τους για λόγους υγείας.

Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, επιτροπή που διερεύνησε το τελευταίο ατύχημα κατέληξε ότι το τρίτο στάδιο του πυραύλου τέθηκε εκτός λειτουργίας όταν ένας βουλωμένος αγωγός σταμάτησε την τροφοδοσία με καύσιμα.

Ο πύραυλος Soyuz και το μεταγωγικό Progress που μετέφερε στην κορυφή του συνετρίβησαν λίγο αργότερα στα Αλταϊκά Όρη της Σιβηρίας.

Η επιτροπή διερεύνησης έκανε λόγο για μεμονωμένο πρόβλημα στη διαδικασία παραγωγής και συνέστησε τη λήψη μέτρων για την αποφυγή ανάλογων περιστατικών στο μέλλον.

Αν και το λάθος ήταν «τυχαίο», τα Soyuz θα παραμείνουν καθηλωμένα μέχρι να ελεγχθούν -διευκρινίσεις για το πόσο θα διαρκέσει ο έλεγχος δεν δόθηκαν.

Η κατάσταση είναι σίγουρα δύσκολη για τον νέο επικεφαλής της Roscosmos, έπειτα από την «καρατόμηση» του προκατόχου του για μια σειρά αποτυχιών στις εκτοξεύσεις δορυφόρων.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!