tromaktiko: «Καμπανάκι» από WADA για το εργαστήριο του ΟΑΚΑ

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

«Καμπανάκι» από WADA για το εργαστήριο του ΟΑΚΑ



Κινδυνεύει να χαθεί η διεθνής αναγνώριση του εργαστηρίου ελέγχου ντόπινγκ του ΟΑΚΑ. Αν δεν αλλάξουν πολλά, ίσως τον Νοέμβριο το εργαστήριο, ένα από τα μόλις 32 αναγνωρισμένα από τον...
Διεθνή Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA), να χάσει αυτή την τιμητική, για την Ελλάδα, αναγνώριση. Τούτο θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις. Στο διεθνές κύρος της χώρας, οικονομικές, ενδεχομένως δε και αθλητικές. Ο διευθυντής του εργαστηρίου, Κώστας Γεωργακόπουλος, έχει ενημερώσει σχετικά την αρμόδια υποεπιτροπή της Βουλής και έχει επισημάνει τον κίνδυνο.

Σύμφωνα μ’ επιστολή του WADA προς τον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο, το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) δεν έχει συμμορφωθεί με τον κώδικα του Οργανισμού, σε σχέση με την παροχή πληροφοριών. Από εκεί κι έπειτα, ο κ. Γεωργακόπουλος, σ’ έγγραφο προς τη διεύθυνση του ΟΑΚΑ, στο οποίο υπάγεται το εργαστήριο, επισημαίνει την απουσία ενεργειών για την αντιμετώπιση της «διαδικασίας αφαίρεσης της αναγνώρισης του WADA, λόγω μη συμμόρφωσης του ΕΣΚΑΝ στην παροχή πληροφοριών» και της «έλλειψης των υποχρεωτικών, από τον κώδικα του WADA, εγγυήσεων στην καθημερινή λειτουργία του εργαστηρίου».

Αν χαθεί η αναγνώριση, θα υπάρχει ο, έστω θεωρητικός, κίνδυνος να μη επιτραπεί στην Ελλάδα η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Επειδή, φυσικά, η κυβέρνηση δεν θ’ αφήσει να συμβεί αυτό, θα στέλνει τα δείγματα στο εξωτερικό, με πολλαπλάσιο κόστος. Ταυτόχρονα, θα χαθούν τα χρήματα που μπαίνουν στην Ελλάδα, αφού αυτή τη στιγμή περίπου το 75% των δειγμάτων που εξετάζονται στο εργαστήριο, προέρχεται από το εξωτερικό. Και, βεβαίως, ουδείς μπορεί ν’ αγνοήσει το ότι θα μείνουν άνεργοι οι εργαζόμενοι στο εργαστήριο.

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Σοφία Σακοράφα. Ερωτά τον κ. Γερουλάνο αν έχει την πρόθεση να εξασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του εργαστηρίου και, αν ναι, πότε, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί.

http://news.kathimerini.gr/

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι το σημερινό ΕΣΚΑΝ όχι μόνο απέτυχε να διενεργήσει τους προβλεπόμενους από τους Νόμους του Ελληνικού Κράτους, δημιουργεί επιπλέον και μείζον πολιτικό θέμα στην κυβέρνηση. Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Πανος Μπιτσαξής ο οποίος γνωρίζει τις συγκεκριμένες αδυναμίες εδώ και ένα χρόνο, δήλωνε λίγους μήνες πριν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το Αντιντόπινγκ ενώ μετά την δημοσιοποίηση του προβλήματος δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!