Συγκεκριμένα, τα βλέμματα των επενδυτών θα είναι από εδώ και πέρα στραμμένα στις προσπάθειες της κυβέρνησης να κερδίσει το πραγματικά πολύ μεγάλο χαμένο έδαφος, των τελευταίων περίπου 16 μηνών, με ερωτηματικό, αν υπάρχει η πολιτική βούληση, αλλά και κυρίως οι πολιτικές αντοχές να προχωρήσουν οι κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα όλα αυτά γίνονται πλέον στη σκιά της αγανάκτησης των ευρωπαίων εταίρων, οι οποίοι ουσιαστικά πλέον βάζουν το “μαχαίρι στο λαιμό της ελληνικής κυβέρνησης”, ξεκαθαρίζοντας ότι είτε θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής ζωής του τόπου, είτε θα υπάρξει διακοπή των δόσεων του δανείου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία και τη χώρα μας. Βέβαια σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να τονιστεί ότι παρά το πραγματικά μεγάλο δίκαιο το οποίο έχουν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι να κατηγορούν την Ελλάδα για τεράστιες καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δε θα πρέπει να παραβλέπουν το γεγονός ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα τα οποία υπάρχουν είναι η εικόνα “παιδικής χαράς” που παρουσιάζει η Ε.Ε. και η οποία ουσιαστικά θέτει σε μεγάλο κίνδυνο, όπως συνεχώς τονίζουμε εδώ και μήνες, την ίδια τη μελλοντική βιωσιμότητα της ένωσης. Με αφορμή το τελευταίο αυτό να αναφέρουμε μάλιστα, ότι η πορεία των ξένων αγορών, αποτελεί πέραν των εσωτερικών εξελίξεων τον υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο για το ελληνικό χρηματιστήριο, την ώρα μάλιστα, όπου η τεχνική εικόνα των βασικών διεθνών δεικτών, παρά τη χθεσινή σημαντική άνοδο, συνεχίζει να προβληματίζει για τη συνέχεια. Μάλιστα, όπως συνεχώς σημειώνουμε σε κίνδυνο βρίσκεται η θετική μακροπρόθεσμη τάση, μετά από περίπου 2 χρόνια.
Η αγανάκτηση των ευρωπαίων εταίρων ….
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, αγανάκτηση και φανερή δυσπιστία πλέον επικρατεί στους κόλπους της Ε.Ε. για τις καθυστερήσεις στην Ελλάδα, κάτι το οποίο φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις. Συγκεκριμένα, με επιφυλάξεις και δυσπιστία αντέδρασε η Ε.Έ., στις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης για επίσπευση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ φαίνεται να κρατούν στάση αναμονής, να συνεχίζουν να πιέζουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει τους όρους που προβλέπονται στο δανειακό πρόγραμμα, αλλά και να απειλούν πλέον ανοιχτά για τη διακοπή της χρηματοδότησης. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την Βουλγαρία, προειδοποίησε ότι η εκταμίευση της 6ης δόσης δανείου προς την Ελλάδα δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη αν δεν ικανοποιηθούν όλοι οι όροι, που έχουν τεθεί για τη χορήγησή της, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ και προχώρησε σε συστάσεις προς την Ελλάδα να εφαρμόσει δομικές μεταρρυθμίσεις και να αξιοποιήσει τα κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε..Ε. Επίσης, επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο Όλι Ρεν, σημειώνοντας, με νόημα, ότι η ώρα της κρίσης πλησιάζει για την Ελλάδα.
Με το “πιστόλι στον κρόταφο” η ανάγκη να τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις…..
Υπό πρωτοφανή πίεση λοιπόν βρίσκεται η ελληνική πλευρά, η οποία καλείται, ουσιαστικά, μέσα σε μερικές εβδομάδες να τρέξει μεταρρυθμίσεις 2 ετών και όλα αυτά με το «πιστόλι στον κρόταφο» από τους ευρωπαίους αξιωματούχους και τα στελέχη της Τρόικας, οι οποίοι πλέον, όπως αναφέραμε, θέτουν ανοιχτά το δίλλημα, μεταρρυθμίσεις ή παύση της βοήθειας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας και την οικονομία.
Άμεσα λοιπόν ξεκινούν οι διαδικασίες οι πρώτες αποκρατικοποιήσεις σε ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, Αεροδρόμιο Αθηνών, άδειες κινητής τηλεφωνίας και ακίνητα του Δημοσίου. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, στο ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας πέρασε το πρώτο αυτό πακέτο περιουσιακών στοιχείων επιχειρήσεων που οδεύει προς αποκρατικοποίηση.
Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων τα ώριμα στοιχεία μεταφέρονται στο ταμείο δημόσιας περιουσίας και στη συνέχεια σταδιακά θα μεταφέρονται και άλλα περιουσιακά στοιχεία για να προχωρήσουν οι διαδικασίες πώλησής τους. Συγκεκριμένα, το πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνει:
επέκταση της άδειας τυχερών παιγνιδιών του ΟΠΑΠ
επέκταση της παραχώρησης του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος
ανανέωση των αδειών κινητής τηλεφωνίας
πώληση του 55% της ΔΕΠΑ
διάθεση του 35% των ΕΛΠΕ
διάθεση αδειών για τυχερά παιχνίδια καθώς και την πρώτη ομάδα ακινήτων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες να πωληθούν και να νοικιαστούν εκ νέου (sale & leasing back).
Αμέσως μετά, σειρά παίρνουν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων, με τοποθέτηση σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας του πλεονάζοντος προσωπικού, στο σύνολο του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Εν συνεχεία θα ακολουθήσει η ψήφιση του ενιαίου μισθολογίου και του νέου φορολογικού νόμου εντός του Οκτωβρίου, ενώ ταχύτατα αναμένεται να προχωρήσουν και οι διαδικασίες για την εφαρμογή του θεσμού των επιχειρησιακών συμβάσεων στην αγορά εργασίας.
Όσον αφορά το τελευταίο αυτό θέμα, θα προβλέπεται οι ειδικές συμβάσεις θα συνάπτονται μεταξύ εργοδότη και σωματείου χωρίς την ανάγκη κατάρτισης αιτιολογικής έκθεσης, ενώ με κατεύθυνση που θα δοθεί προς τα Πρωτοδικεία, τα επιχειρησιακά σωματεία θα συγκροτούνται μέσα σε ένα μήνα.
Πέραν των παραπάνω και όσον αφορά το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων, επισπεύδεται η πλήρης απελευθέρωση τους, ενώ είναι χαρακτηριστικό, ότι όπως ανακοινώθηκε χθες, το ΥΠΟΙΚ δίνει διορία 8 ημερών στα συναρμόδια υπουργεία (Υποδομών- Μεταφορών,Υγείας, Δικαιοσύνης, κ.λπ.), προκειμένου να συμμορφωθούν με το νόμο για τα κλειστά επαγγέλματα. Πιο συγκεκριμένα, τα υπουργεία θα πρέπει να καταγράψουν εξ αρχής κάθε περιορισμό που ζητούν, και παράλληλα να αιτιολογήσουν τη διατήρηση του φραγμού, που όμως θα είναι αποδεκτή μόνο για "επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος", με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Μάλιστα, όπως τονίζεται στην επιστολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Ηλία Πλασκοβίτη, η οποία εστάλη και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, τα αιτήματα των υπουργείων θα δοθούν στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ την ίδια ώρα θα αποσταλούν και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα κρίνει εάν η διατήρηση κάποιων φραγμών σε ορισμένα επαγγέλματα είναι επιβεβλημένη.
Το ενδιαφέρον λοιπόν θα είναι στραμμένο στη δυνατότητα της κυβέρνησης να τρέξει όλες τις προαναφερθείσες μεταρρυθμίσεις και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, ενώ κατά την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της Τρόικας, οι οποίοι θα κληθούν να αξιολογήσουν τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, με στόχο να δώσουν το πράσινο φως για την 6η δόση του δανείου, ύψους 8δις ευρώ.
Χ.Α: Ζητείται συνέχεια της χθεσινής αντίδρασης ……
Αναφορικά με την τεχνική ανάλυση του Χ.Α., με πραγματικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες συνεδριάσεις, μετά τη χθεσινή εκρηκτική άνοδο, ενώ το ζητούμενο θα είναι η συνέχιση του χθεσινού κλίματος και η επιστροφή, για αρχή, του ΓΔ υψηλότερα των 1.000 – 1.010 μονάδων.
greekfinanceforum.com