tromaktiko: 10 τρόποι να κάνεις οικονομία

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

10 τρόποι να κάνεις οικονομία



Οι εποχές της αφθονίας φαίνεται ότι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Μην αγχώνεσαι όμως. Με λίγη προσοχή θα καταφέρεις να... περνάς τη ζωή σου κρατώντας μερικά λεφτά για τα πράγματα που σου αρέσουν ενώ παράλληλα θα τα σκας κανονικά στο κράτος.

Η τακτική ονομάζεται αναγκαστική αποταμίευση. Ένα είδος οικονομίας που πρέπει εσύ να επιβάλλεις στον εαυτό σου για να μην βρεθείς σύντομα με την πιστωτική υπερχρεωμένη και τις κρίσεις πανικού να σου χτυπάνε την πόρτα.

Το ξέρω είναι δύσκολο αυτό για έναν λαό σαν τον δικό μας. Γιατί οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μάθει να χαλάμε μέχρι και το τελευταίο σεντ του τραπεζικού μας λογαριασμού για να περνάμε καλά, να πηγαίνουμε διακοπές και να ζούμε την “μεγάλη ζωή”.

Υπάρχουν όμως τρόποι που δεν θα χαλάσουν το lifestyle σου και θα σου εξοικονομήσουν χρήματα. Κάθε ένας από αυτούς θα σου εξοικονομεί λίγα λεφτά και μπορεί να σου φανούν απλοί. Αλλά αν τους προσθέσεις μεταξύ τους, θα δεις ότι σου εξοικονομούν ένα σεβαστό ποσό κάθε μήνα.

Το ταπεράκι της μαμάς
Δεν είναι ούτε ντροπή ούτε τίποτα το να φέρνεις φαγητό από το σπίτι, αφού δεν έχεις καταφέρει ακόμα να ζήσεις μόνος σου. Ακόμα κι αν δεν σε ψήνει και πολύ το φασολάκι που έφτιαξε χθες βράδυ η μάνα σου, είναι βέβαιο ότι θα γλιτώσεις πάνω από 30 ευρώ την εβδομάδα αν κόψεις το delivery στο γραφείο και αρχίσεις να τρως σπιτικό φαί.

Η μάρκα που σ' έκαψε
Πέρασαν τα χρόνια που σε ένοιαζε αυτό που θα φοράς να είναι Abercrombie και Moschino. Υπάρχουν και φθηνά ρούχα τα οποία είναι στιλάτα οπότε δεν χρειάζεται να σου πούμε εμείς πόσο περιττό είναι να χαλάς πάνω από 50-100 ευρώ για οποιοδήποτε κομμάτι της γκαρνταρόμπας σου. 

Η τακτική του κουμπαρά
Μην γελάς. Ακόμα κι αν δεν είσαι παιδάκι, μπορείς να κρατάς έναν δικό σου κουμπαρά και να βάζεις εκεί κάθε βράδυ όσα ψιλά σού έχουν μείνει στην τσέπη. Πίστεψέ με, αν έμεναν στην τσέπη σου θα τα χαλούσες πολύ εύκολα να πάρεις κάτι παραπάνω να φας ή να πιεις. Ενώ αν μπουν στον κουμπαρά, μπορεί να γίνουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό το οποίο μπορείς να το αξιοποιήσεις για να φύγεις ένα τριήμερο ή να κλείσεις κάποια οικονομική τρύπα.

Οι ενέσεις καφεϊνης
Ο καφές είναι μεγάλο πλήγμα στην τσέπη σου. Το ξέρεις και το έχεις καταλάβει. Δεν σου λέω να τον κόψεις. Όπως δεν σου λέω να κόψεις και το τσιγάρο γιατί ξέρω ότι τα λόγια μου δεν θα έπιαναν τόπο. Αλλά μπορείς κάλλιστα να ετοιμάζεις καφέ από το σπίτι ή να οργανωθείς με τους συναδέλφους σου ώστε να αγοράζετε μαζί υλικά για καφέ στη δουλειά. Το να δίνεις καθημερινά πάνω από 5 ευρώ για καφέδες, είναι μεγάλο έξοδο συνολικά για τον μήνα σου.

Γυμναστική στη φύση
Φοβερό αυτό το γυμναστήριο που είναι στη γειτονιά σου και έχει και πισίνα αλλά έχεις πράγματι 60 ευρώ το μήνα για να τα δίνεις; Για να μην συζητήσουμε το ενδεχόμενο να ψηθείς να κάνεις ετήσιο συμβόλαιο και να χάσεις ακόμα περισσότερα λεφτά. Εκμεταλλεύσου το όμορφο περιβάλλον της ελληνικής φύσης (ακόμα και στην πόλη) και βγες για τρέξιμο ή για ποδήλατο. Και η διάθεσή σου θα φτιάξει και το σώμα σου θα δυναμώσει.

Η μανία των gadget
Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Γιατί αν παλιότερα ο Έλληνας χρεωνόταν για να αγοράσει αυτοκίνητο, τώρα υπερχρεώνεται για να πάρει ένα tablet. Αλλά ακόμα κι αν θες το υπερσύγχρονο tablet ή κινητό, φρόντισε να πάρεις κάποιο που δεν θα αναγκαστείς να το φορτώσεις στην πιστωτική σου κάρτα, αγνοώντας το αν θα μπορέσεις να το ξεπληρώσεις.

Το νερό της βρύσης
Ωραίες οι συσκευασίες του Voss και τα γάργαρα ελληνικά νερά που πωλούνται σε συσκευασίες αλλά πίστεψέ με, το νερό της βρύσης δεν κρύβει μέσα του σκουλήκια. Μια χαρά είναι και μπορείς να το πίνεις (αν φυσικά μένεις σε περιοχή που το νερό της βρύσης είναι εγκεκριμένο). Το να πίνεις μόνο εμφιαλωμένο δεν θα σε σώσει από πολλά δεινά. Ενώ το να γλιτώνεις κάθε μέρα μερικά ευρώ, μπορεί και να τα καταφέρει.

Το τίμιο pre-game
Δεν χρειάζεται και μεγάλη επεξήγηση. Το να χαλάς πολλά λεφτά σε bar και μπουζούκια, μπορεί να σε κάνει να περνάς καλά και να νιώθεις ωραίος τύπος αλλά δεν είναι πάντα απαραίτητο. Ειδικά αν είναι να πας σε ένα μπαρ για το οποίο δεν χρειάζεται να οδηγήσεις, μπορείς να πιεις τα πρώτα 1-2 ποτά σε ένα σπίτι με τους φίλους σου και μετά να φτάσεις στην μπάρα. Δεν σου λέμε να πας λιωμένος στο μπαρ γιατί είναι ανώφελο και άτιμο. Αλλά δεν είναι ανάγκη να πας και εντελώς ξενέρωτος.

Το θέμα του πρωινού
Ας υποθέσουμε ότι καθημερινά τρως το πρωί ένα τοστ ζαμπόν – τυρί από τη γωνιακή καφετέρια δίπλα στη δουλειά. Κι ας υποθέσουμε ότι το πληρώνεις από 1,30 έως 1,70 (ειδικά τώρα με την αύξηση του ΦΠΑ). Είναι πάναπλο να αγοράσεις υλικά για πρωινό στο σπίτι σου. Με 6-7 ευρώ θα έχεις πάρει υλικά για 10 τοστ γλιτώνοντας έτσι μερικά ευρώ. Την εβδομάδα.

Κόψε το αυτοκίνητο
Πάρε ποδήλατο. Ή αποφάσισε να χρησιμοποιήσεις τα ΜΜΜ. Ναι, εντάξει, κάνουν πολλή ώρα και είναι σκέτο βασανιστήριο. Γι' αυτό πριν το πάρεις απόφαση πρέπει να υπολογίσεις πόσο σου κοστίζει να παίρνεις το αυτοκίνητο στη δουλειά και να σκεφτείς αν αυτά τα 200-300 ευρώ που θα εξοικονομείς, αξίζουν να ξοδεύεις μία ώρα παραπάνω στους δρόμους ημερησίως ή όχι. 
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!