Τα δύο φορτηγά πλοία δέχθηκαν επίθεση την 5η Οκτωβρίου στο λεγόμενο "Χρυσό Τρίγωνο" στον Μεκόνγκ, μια περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας διαβόητη για την παραγωγή ναρκωτικών, ανέφερε το ΥΠΕΞ της Κίνας στον ιστότοπό του (www.mfa.gov.cn) αργά χθες.
Εκτός των 11 ναυτικών που σκοτώθηκαν δύο αγνοούνται, σύμφωνα με το υπουργείο. Ωστόσο αξιωματούχοι στην επαρχία Γιουνάν, μια κινεζική επαρχία που γειτνιάζει με την Ταϊλάνδη και την Μιανμάρ, ανέφεραν ότι 12 σκοτώθηκαν και ένας αγνοείται, σύμφωνα με την ειδησεογραφική υπηρεσία China News Service.
Κινέζοι ναυτικοί έχουν δεχθεί επιθέσεις και έχουν δολοφονηθεί στον ποταμό στο παρελθόν, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες.
Η μεγεθυνόμενη παρουσία της Κίνας στην Ασία, στην Αφρική και σε άλλες περιοχές του κόσμου έχει προκαλέσει επιθέσεις, απαγωγές και πειρατείες, και το ζήτημα έχει καταστεί ευαίσθητο για την κινεζική κυβέρνηση, που δεν θέλει να εμφανιστεί ότι αφήνει τους πολίτες της ανυπεράσπιστους.
Το Πεκίνο "ζήτησε από τις αρμόδιες χώρες να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για να ενισχύσουν την προστασία των κινεζικών πλοίων και πληρωμάτων στον ποταμό Μεκόνγκ", ανέφερε το κινεζικό ΥΠΕΞ.
Το πλήρωμα ενός άλλου σκάφους που είδε την επίθεση ανέφερε ότι περίπου οκτώ ένοπλοι έκαναν έφοδο στα πλοία, και έκτοτε η αστυνομία ανασύρει πτώματα από τον ποταμό, σύμφωνα με την China News Service. Οι δράστες κατά τα φαινόμενα ήταν λαθρέμποροι ναρκωτικών που επεδίωκαν να χρησιμοποιήσουν τα πλοία για τους δικούς τους σκοπούς, κατά την ίδια πηγή, που επικαλείται ΜΜΕ στην Ταϊλάνδη.
Ένας ταϊλανδός υποστράτηγος κατηγόρησε το Νορ Χαμ, έναν "βαρόνο" των ναρκωτικών, για την επίθεση, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα Bangkok Post. Τα πλοία κατασχέθηκαν από το στρατό μετά από ανταλλαγή πυρών με τους ένοπλους που τα είχαν καταλάβει στην οποία σκοτώθηκε ένας από τους υπόπτους, ενώ οι υπόλοιποι έπεσαν στα νερά του ποταμού για να γλιτώσουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Οι αρχές ανακάλυψαν 900.000 χάπια μεταμφεταμίνης στα δύο σκάφη.
Σύμφωνα με το στρατό της Ταϊλάνδης η συμμορία του Νορ Χαμ, που εκτιμάται ότι έχει 400 μέλη, συνηθίζει να προβαίνει σε πειρατείες πλοίων στον Μεκόνγκ είτε για λύτρα είτε για να τα χρησιμοποιεί για λαθρεμπόριο.