Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ετοιμάζεται, όπως γράφει ο «Φιλελεύθερος», για να μεταβεί στη πλατφόρμα στο τέλος της εβδομάδας και δεν αποκλείεται η επίσκεψη, να συνοδευτεί και από το πρώτο «άναμμα» φλόγας στην πλατφόρμα, από φυσικό αέριο από τα έγκατα της θάλασσας της Κύπρου. Και αυτό, γιατί από χθες, υπάρχει έντονη αισιοδοξία, ότι το κοίτασμα στο «Αφροδίτη», είναι σημαντικά μεγαλύτερο των μέχρι τώρα υπολογισμών. Αυτό έδειξαν υψηλής τεχνολογίας ραδιοβολίσεις του τελευταίου τριημέρου εντός του φρεατίου.
Παρουσία τουρκικών πλοίων στην περιοχή
Σχέδιο συνεχούς παρουσίας του τουρκικού πολεμικού στόλου στην ανατολική Μεσόγειο, μέχρι και τις 15 Αυγούστου του 2012, έχει καταρτίσει και εφαρμόζει η Τουρκία όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα «Μπουγκιούν».
Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην Κωνσταντινούπολη Άννα Ανδρέου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο τουρκικός στόλος κινητοποιήθηκε για να μπορεί να ελέγχει κρίσιμες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο. Καταρτίστηκε χάρτης και δέκα περιοχές ορίστηκαν ανάλογα με τη σημασία τους σε κόκκινες, κίτρινες ή γαλάζιες. Τρεις φρεγάτες και ένα πλοίο επιμελητείας με τρία ελικόπτερα και καταδρομείς, θα εκτελούν εναλλάξ υπηρεσία στις δέκα αυτές περιοχές.
Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Αντνάν Μανσούρ, δήλωσε ότι το υπουργείο του ετοιμάζεται να αποστείλει στην Κύπρο αντιπροσωπεία για να συζητήσουν το θέμα των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Σε συνέντευξή του σε λιβανική ιστοσελίδα, διευκρίνισε ότι η αντιπροσωπεία θα αποτελείται από κρατικούς αξιωματούχους, εμπειρογνώμονες, νομικούς και ειδικούς συμβούλους και στόχος της θα είναι η κατάληξη σε θετικό αποτέλεσμα σε σχέση με ναυτικές περιοχές που αποτελούν εστίες διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.