tromaktiko: "Χάος" με τον... μαγικό αριθμό 180!

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

"Χάος" με τον... μαγικό αριθμό 180!



Ισχυρές αναταράξεις, αλλά και σύγχυση προκαλεί στην κυβέρνηση και στην κοινοβουλευτική ομάδα το σενάριο που επανήλθε τις τελευταίες ημέρες και συντηρήθηκε τόσο από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού όσο και του αντιπροέδρου για την ανάγκη αυξημένης πλειοψηφίας από τη βουλή των αποφάσεων για το χρέος.
Οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης και βουλευτών αποδεικνύουν, ότι δεν υπάρχει ενιαία φωνή καθώς εκφράζονται επιφυλάξεις και αμφιβολίες ενώ σύγχυση προκάλεσαν οι δηλώσεις Μόσιαλου και Τόλκα που για κάποιους ερμηνεύτηκαν μάλλον ως «η δεξιά δεν ξέρει τι ποιεί η αριστερά». Ο υπουργός επικρατείας είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να έρθει στη βουλή με 180, διευκρινίζοντας μάλιστα ως προς τη δήλωση του Βαγγέλη Βενιζέλου, πως ήταν σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό.
Αργότερα η δήλωση απάντηση στη ΝΔ του υφυπουργού του Άγγελου Τόλκα, σα να «μάζευε» λίγο το θέμα καθώς δεν έκανε καμία αναφορά λέγοντας απλώς πως οι όποιες αποφάσεις θα κυρωθούν στη βουλή και πως «δεν πρόκειται να φυγομαχήσουμε ποτέ όπως έκανε η ΝΔ πριν από δυο χρόνια» απαντώντας στον Γιάννη Μιχελάκη ότι τα περί αυξημένης πλειοψηφίας της κυβέρνησης είναι προφάσεις για να αποδράσει.
Αποστάσεις από το ενδεχόμενο να έρθουν οι αποφάσεις της συνόδου με 180 κράτησε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ενώ ο Χρήστος Παπουτσής όταν ρωτήθηκε για το εάν οι αποφάσεις της συνόδου φέρνουν πιο κοντά τις εκλογές αρκέστηκε να πει ότι «η Κ.Ο. διαθέτει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και δεν είναι διατεθειμένη σε καμιά περίπτωση να συνδράμει στις επιδιώξεις της πολιτικής και οικονομικής διαπλοκής της χώρας μας.
Από την άποψη αυτή θα στηρίξει αποφασιστικά τον πρωθυπουργό στις προσπάθειες εθνικού χαρακτήρα που καταβάλλει". Νωρίτερα ο υπουργός περιφερειακής ανάπτυξης είχε εκφράσεις τις επιφυλάξεις του με το βλέμμα στραμμένο όμως στην αρνητική στάση του Αντώνη Σαμαρά και τους κινδύνους που εγκυμονεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Πρέπει να περάσει το πρόγραμμα, αυτό έχει σημασία. Διότι αν δεν περάσει το πρόγραμμα αντιλαμβάνεστε ότι θα υπάρχει καταστροφή, από 'κει και πέρα πρέπει να επιλέξουμε μόνοι μας τον δρόμο προς τον γκρεμό. Θέλω να πω δηλαδή δεν υπάρχει δίλημμα εδώ».
Αλλά και βουλευτές που δεν συμφωνούν με τους 180 δημόσια ή όχι ρίχνουν προειδοποιητικές βολές χωρίς ωστόσο να έχουν καταλάβει τελικά τις ακριβείς προθέσεις της κυβέρνησης. Το πρωί όχι είπε ο βουλευτής Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης με τον προϋπόθεση ωστόσο ότι δεν θα υπάρχει θέμα εθνικής κυριαρχίας αλλά και ο Γιάννης Αμοιρίδης προσδιόρισε τη στάση που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της συνόδου «αν η απόφαση προσδιορίζει ένα διαφορετικό μέλλον για τη χώρα και τη βάζει σε πλαίσια λειτουργίας ελέγχου, από εκεί και πέρα ίσως χρειάζεται και πάνω από 200 βουλευτές, δηλαδή δεν φτάνουν μόνο τα δυο κόμματα ».
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν εισηγήσεις να ζητηθεί αυξημένη πλειοψηφία μόνο για το κομμάτι των αποφάσεων της συνόδου που θα αφορούν στην διαχείριση του χρέους και όχι της νέας δανειακής σύμβασης και των όποιων μέτρων αυτή θα προβλέπει. Όλα όμως θα εξαρτηθούν από το τι καπνός να βγει απόψε από τις αίθουσες του ευρωπαϊκού συμβουλίου.

briefingnews.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!