tromaktiko: Συνεχίζει στα 2.295 μ. κάτω από την επιφάνεια του βυθού το γεωτρύπανο «Όμηρος»

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Συνεχίζει στα 2.295 μ. κάτω από την επιφάνεια του βυθού το γεωτρύπανο «Όμηρος»



Συνεχίζει από σήμερα να τρυπά από το βάθος των 2.295 μέτρων κάτω από το βυθό το γεωτρύπανο του «Όμηρου», αφού τα προβλήματα με τις «φούσκες» πεπιεσμένου νερού και αερίου που παρουσιάστηκαν από την περασμένη Τετάρτη αντιμετωπίστηκαν.

Η γεώτρηση θα συνεχίσει με αυξημένη προσοχή, χωρίς να αποκλείεται η παρουσία εν νέου παρόμοιων προβλημάτων, όμως υπάρχει αισιοδοξία ότι αυτά δεν θα είναι της έντασης που παρουσιάστηκαν σε γεωτρήσεις στο «Λεβιάθαν» του Ισραήλ, που οδήγησε σε αλλαγές σημείων γεώτρησης. Η καθυστέρηση, όπως έγραψε την Τρίτη ο «Φ», υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπεράσει συνολικά τις 10 μέρες με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση, για τη διαδικασία αδειοδότησης νέων «οικοπέδων» για έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων, υπέδειξε ότι η κυβέρνηση με τη συμβουλή της Γενικής Εισαγγελίας, ενεργεί μέσα στα πλαίσια της υφιστάμενης νομοθεσίας, η οποία επιτρέπει και το θέμα της επιλογής της διαπραγμάτευσης.

Για το θέμα του φυσικού αερίου υπάρχουν διάφορες πτυχές που οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη, που είναι η νομική, η οικονομική και η πολιτική, καθώς και το θέμα της ασφάλειας και μέσα σε αυτές τις παραμέτρους είναι που η Κυβέρνηση ενεργεί», πρόσθεσε.

Τις ίδιες επικρίσεις σχολίασε την Τρίτη και ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, σύμφωνα με τον οποίο, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά ή σπουδή τους να αποδώσουν στην κυβέρνηση υστερόβουλες προθέσεις αναφορικά με τη διαδικασία αδειοδότησης. «Θα πρέπει ταχύτατα να προωθηθούν οι διαδικασίες, πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας», υπέδειξε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, με δηλώσεις του στον «Φ», ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Γιώργος Προκοπίου, που ενέγραψε προ μηνός θέμα για συζήτηση την αντιμετώπιση από την κυβέρνηση προτάσεων πολυεθνικών υπερκολοσσών στο τομέα της ενέργειας όπως αυτή της «Τriple Five» που αποκάλυψε τον Αύγουστο ο «Φ», τάχθηκε σαφώς υπέρ της αξιοποίησης της δυνατότητας που δίνει η νομοθεσία για απευθείας αναθέσεις «οικοπέδων» με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Έτσι, μεγάλες πολυεθνικές από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Κίνα, ο Καναδάς, που επηρεάζουν μεγάλα συμφέροντα και εξασφαλίζουν προστασία, θα πρέπει να τεθούν σε αυτό το πλαίσιο εάν ενδιαφέρονται, σημειώνει ο βουλευτής. Εξάλλου, γι’ αυτούς τους λόγους εγκρίθηκε ομόφωνα η νομοθεσία που παρέχει τέτοιες δυνατότητες, σημειώνει ο Γιώργος Προκοπίου. Αν δεν είχαμε μια εταιρεία όπως τη Νoble που συνδέεται με συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ισραήλ, η συμπεριφορά της Τουρκίας θα ήταν διαφορετική σε αυτή τη γεώτρηση, αναφέρει ως παράδειγμα ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο Β’ αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Σοφοκλής Σοφοκλέους, δήλωσε πως η ΕΔΕΚ ανησυχεί για το ενδεχόμενο παράκαμψης διαδικασίας προσφορών και επιλογής διαδικασίας με απ’ ευθείας ανάθεση και καλεί την Κυβέρνηση να τηρήσει κατά γράμμα τις νόμιμες διαδικασίες.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!