tromaktiko: Αντίθετοι σε τροπολογίες του Υπ. Παιδείας οι πρυτάνεις

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Αντίθετοι σε τροπολογίες του Υπ. Παιδείας οι πρυτάνεις



Έκκληση στην πολιτική ηγεσία της χώρας να αναλάβει πρωτοβουλίες... για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των πανεπιστημίων απευθύνει...
η 68η τακτική Σύνοδος των πρυτάνεων και προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των ΑΕΙ, που ολοκλήρωσε τις εργασίες της σήμερα στην Κομοτηνή.

Τη σύνοδο απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, οι τροπολογίες του Υπουργείου Παιδείας στις διαδικασίες ανάδειξης των νέων οργάνων διοίκησης, οι παρεμβάσεις και οι εγκύκλιοι για τη λειτουργία των πανεπιστημίων, τα προβλήματα από την εφαρμογή της ταξινομικής ψήφου και άλλα ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή του νέου νόμου (4009/11), όπως η μη υπογραφή των διαπιστωτικών πράξεων από την πλειονότητα των πανεπιστημίων της χώρας για τη συγκρότηση των επιτροπών που θα διενεργήσουν τις εκλογές για τα νέα Συμβούλια των ΑΕΙ.

Κοινή πεποίθηση των πρυτανικών αρχών που μετείχαν στη Σύνοδο ήταν ότι οι τροπολογίες του υπουργείου τόσο για την ταξινομική ψήφο, με βάση την οποία θα γίνει η εκλογή ανάδειξης των Συμβουλίων των ΑΕΙ, όσο και για τις διαπιστωτικές πράξεις, πλήττουν την ακαδημαϊκή ελευθερία των ιδρυμάτων και συνιστούν παρέμβαση στην εσωτερική ακαδημαϊκή τους λειτουργία.

Ο καθηγητής ΕΚΠΑ, Ηλίας Νικολακόπουλος, παρουσίασε στη σύνοδο των πρυτάνεων τα προβλήματα από την εφαρμογή της ταξινομικής ψήφου, χαρακτηρίζοντας περίπλοκο το συγκεκριμένο σύστημα εκλογής, το οποίο εφαρμόζεται στη Μάλτα και στην Ιρλανδία.

Οι πρυτάνεις εξέφρασαν την ανησυχία, εν μέσω της οικονομικής κρίσης και της υποχρηματοδότησης των ιδρυμάτων, για την ομαλή παράδοση των πανεπιστημίων στις επόμενες διοικήσεις, ενώ σχολίασαν την παντελή απουσία στελεχών του υπουργείου από τη Σύνοδο.

«Αντί για διάλογο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, απούσα και από αυτή τη σύνοδο, παρεμβαίνει στη διενέργεια των εκλογών ανάδειξης των Συμβουλίων με τροπολογίες και ρυθμίσεις που συνιστούν θεσμική εκτροπή και ευνοούν τη δημιουργία ισχυρών ομαδοποιήσεων. Διακυβεύεται έτσι η ενότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, αποδυναμώνεται η διοίκηση των πανεπιστημίων και ακυρώνεται η συμβολή τους στην έξοδο της χώρας από την κρίση» αναφέρεται στο ψήφισμα της συνόδου.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι, με πολιτική ευθύνη του υπουργείου, τα πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα προϋπολογισμού, κάλυψης των εκπαιδευτικών, διοικητικών και ερευνητικών λειτουργιών και υποστήριξης του ανθρώπινου δυναμικού τους.

Τέλος, η σύνοδος των πρυτάνεων όρισε το τριήμερο 15-17 Νοεμβρίου 2011 ως «Ημέρες του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου» και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις στήριξής του.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!