Κατεστραμμένες υποδομές, όπως το αεροδρόμιο «Ν.Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, το εργοστάσιο της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα, ο βιολογικός καθαρισμός των Χανίων, τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Κλειστά λόγω των κυμάτων ή των κατολισθήσεων τμήματα του Βόρειου Οδικού Άξονα και των δρόμων που οδηγούν προς τα Νότια της Κρήτης. «Γονατισμένες» οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας στην Κρήτη περιμένουν με αγωνία την συνδρομή των ομάδων διασωστών από τις Ευρωπαϊκές και άλλες χώρες.»
Αυτό είναι το σενάριο της μεγάλης πανευρωπαικής άσκησης η οποία θα πραγματοποιηθεί σε πρακτικό επίπεδο το διήμερο Δευτέρα – Τρίτη 24 και 25 Οκτωβρίου σε Ηράκλειο και Χανιά.
Πρόκειται για μια άσκηση η οποία βασίζεται στις επιπτώσεις στην σημερινή Κρήτη, ενός σεισμού αντίστοιχου με εκείνον που συνέβη τον Ιούλιο του 365 π.Χ.
Τότε που ένας υποθαλάσσιος σεισμός μεγέθους 8 και άνω Ρίχτερ στην θαλάσσια περιοχή Δυτικά της Κρήτης προκάλεσε όχι μόνο τεράστιες γεωλογικές αλλαγές στο νησί, αλλά και τεράστιες καταστροφές που επιδεινώθηκαν από ένα γιγαντιαίο κύμα τσουνάμι με αποτέλεσμα την καταστροφή των πόλεων της Κρήτης και χιλιάδες νεκρούς.
Η πανευρωπαική άσκηση με την επωνυμία «Ποσειδών» πραγματοποιήθηκε «επι χάρτου» στα τέλη του περασμένου Μαίου και συνεχίζεται στις 24 και 25/10 σε πρακτικό επίπεδο με την συμμετοχή των εξής φορέων :
Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Εθνικές Αρχές Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. και ειδικότερα της Ελλάδας (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) και της Κύπρου (Πολιτική Άμυνα). Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός-Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Ναυαγοσωστών. Τεχνολογίες Τηλεϊατρικής (Γαλλία) και Πολιτική Προστασία Χωρίς Σύνορα (Γαλλία).
Πυροσβεστικό Σώμα, 3η EMAK, ΕΛ.ΑΣ, Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό Σώμα, 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, ΕΚΑΒ, Περιφέρεια Κρήτης, Π.Ε. Χανίων και Ηρακλείου, Δήμοι Ηρακλείου και Χανίων, Ε.Ε.Σ., Ραδιοερασιτέχνες Κρήτης.Η άσκηση επι χάρτου
Μιλώντας στο Flashnews.gr, για την άσκηση «Ποσειδών», ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών κ.Κώστας Συνολάκης είχε επισημάνει πως με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν για τον σεισμό και το τσουνάμι του 365 π.Χ. στην άσκηση επί χάρτου «κοιτάζαμε να δούμε βάση μιας ακολουθίας μόλις γίνει ο σεισμός, αν θα πέσουν κτίρια, τι θα γίνει και από κει και πέρα, από την στιγμή που έχουμε τσουνάμι, να δούμε τι καταστροφές υπάρχουν, πως μπορούμε να αντιδράσουμε στην Κρήτη αφού ξαφνικά δεν θα έχουμε τηλέφωνα, δεν θα έχουμε ηλεκτρικό, πως θα γίνουν οι επικοινωνίες, οι συγκοινωνίες, στα βουνά θα γίνουν κατολισθήσεις και θα κλείσουν δρόμοι προς τα Νότια.»
Εκκένωση σε 30 λεπτά
Εάν επαναληφθεί ο σεισμός του 365 π.Χ. και σε ότι αφορά στον χρόνο που θα υπάρχει για να εκκενωθούν οι παραλιακές περιοχές, σύμφωνα με τον κ.καθηγητή «εάν το Εθνικό Αστεροσκοπείο κάνει την δουλειά του σωστά και μας δώσει προειδοποίηση μέσα σε 4-5 λεπτά, έχουμε περίπου μισή ώρα για να κάνουμε εκκένωση του πληθυσμού στην Βόρεια Κρήτη. Μιλάμε για 30 λεπτά για τα Χανιά και 35 λεπτά για το Ηράκλειο.
Είναι αρκετός χρόνος για να κάνουμε εκκένωση και να μην έχουμε θύματα. Στην Ιαπωνία ο χρόνος ήταν μικρότερος και έκαναν πολύ καλές εκκενώσεις.»
Το αεροδρόμιο Χανίων μόνη πύλη εισόδου στην Κρήτη
Συνεχίζοντας την περιγραφή του εφιαλτικού σεναρίου της άσκησης ο κ.Συνολάκης τόνισε ότι «επειδή ουσιαστικά θα έχει «γονατίσει» η Ελληνική πολιτική προστασία θα χρειαστούν να έρθουν διασώστες από το εξωτερικό, το ζητούμενο λοιπόν ήταν το πώς μπορούν να έρθουν διασώστες στην Κρήτη για να μας βοηθήσουν.
Όπως είδαμε στην Ιαπωνία αλλά και σε άλλους μεγάλους σεισμούς, τα λιμάνια ουσιαστικά θα κλείσουν τουλάχιστον για μερικές μέρες καθώς θα έχουν καταστροφές. Τα λιμάνια λοιπόν δεν μπορούμε να τα υπολογίζουμε. Και στην Βόρεια και στην Νότια Κρήτη. Ίσως μόνο το λιμάνι της Ιεράπετρας να μπορέσει να δουλέψει, αλλά τα λιμάνια των Χανίων και του Ηρακλείου, δεν μπορούμε να τα υπολογίσουμε αν γίνει αυτό το σενάριο και βεβαίως καμιά φυσική καταστροφή δεν είναι ίδια με την προηγούμενη.
Όμως στην άσκηση προέκυψε ότι δεν μπορούμε να υπολογίζουμε και τα αεροδρόμια του Ηρακλείου, καθώς και του μικρού αεροδρομίου που υπάρχει στο Τυμπάκι…..Το αεροδρόμιο “ Ν.Καζαντζάκης” του Ηρακλείου κινδυνεύει να μην είναι αξιοποιήσιμο, άρα όταν μας έρθουν οι διασώστες, ουσιαστικά η μόνη πύλη της Κρήτης θα είναι το αεροδρόμιο των Χανίων, το οποίο δεν επηρεάζεται από τσουνάμι λόγω υψομέτρου.
Ουσιαστικά είναι το μόνο αεροδρόμιο που έχουμε στην Κρήτη – ίσως και το μικρό στην Σητεία – το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να έρθουν διασώστες».
Επιπλέον στην διάρκεια της άσκησης επί χάρτου προέκυψε πως στην καλύτερη των περιπτώσεων η πολύτιμη συνδρομή από τις άλλες χώρες δεν θα έρθει νωρίτερα από 6-7 ώρες.
Να σημειωθεί πως στην μεγάλη επιχειρησιακή άσκηση αντιμετώπισης των επιπτώσεων του σεισμού και του τσουνάμι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν παρατηρητές από 30 και πλέον χώρες που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.
Τι θα συμβεί στο παλιό λιμάνι των Χανίων
Μια καταπληκτική και συνάμα εφιαλτική προσομοίωση των επιπτώσεων για το παλιό λιμάνι των Χανίων απο το "τσουνάμι των 1000 ετών", δημιούργησε το τμήμα Φυσικών Καστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης με επικεφαλής τον καθηγητή κ.Κώστα Συνολάκη στο πλαίσιο της πανευρωπαικής άσκησης "Ποσειδών" για τις επιπτώσεις ενός σεισμού αντίστοιχου με εκείνον που είχε πλήξει την Αν.Μεσόγειο το 365 π.Χ.
http://www.flashnews.gr/