Από τις πρώτες διαρροές φαίνεται πως λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τις ελληνικές τράπεζες και την προστασία τους καθιστώντας έτσι πιθανό κάποιες από τις μεγαλύτερες να γλυτώσουν την υπαγωγή τους στο ταμείο ενώ όσες τελικά υπαχθουν θα το κάνουν εκδίδοντας κοινές μετοχές και συνεπώς θα περιέλθουν στο κράτος.Αν και τίποτα ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει αναμένεται ανάλογα και με την στάση που θα κρατήσουν οι μεγαλομέτοχοι τους να διασωθούν οι : Εθνική, Alpha και Πειραιώς με την τελευταία πάντως να χρειάζεται να καταβάλλει την μεγαλύτερη προσπάθεια.
Ενδεικτικό της έντασης των διαπραγματεύσεων είναι και το γεγονός πως σε ένα διάλειμμά τους ο επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, δήλωσε πως δεν υπήρχε – μέχρι εκείνη την ώρα – συμφωνία κι ενώ ήδη στις διεργασίες είχαν εμπλακεί προσωπικά οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας!
Οι εξελίξεις κατόπιν υπήρξαν καταιγιστικές και σύμφωναμε πληροφορίες από την ενημέρωση που έκανε ο Αντιπρόεδρος Ευαγ. Βενιζέλος στα μέλη της κυβερνητικής Επιτροπής στην Αθήνα αλλά και από πηγές στις Βρυξέλλες προκύπτει ότι τα χαρακτηριστικά της διαφαινόμενης συμφωνίας είναι:
1.Εθελοντικό κούρεμα κατά 48% το οποίο δεν θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός. (Οι τραπεζίτες ζητούσαν 40% και η Γερμανία πίεζε για 60%).
2. Μείωση των επιτοκίων που πληρώνει η ΕλληνικήΚυβέρνηση για το χρέος.
3. Αύξηση στα 130 δις. ευρώ του «πακέτου» στήριξης που θα λάβει η χώρα καθώς θα παραμείνει εκτός αγορών για την επόμενη δεκαετία.
4. Θα επιβληθεί εποπτεία για την τήρηση τωνδεσμεύσεων που αναλαμβάνει η χώρα, αλλά θα επισημαίνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων ότι την ευθύνη θα έχει η Ελληνική Κυβέρνηση.
5. Τα ταμεία θα υποστούν απώλειες και θα χρειαστούν πέραν της στήριξης που έχουν σήμερα από τονπροϋπολογισμό, να ενισχύονται ετησίως με ένα δισ. ευρώ.
6. Ενίσχυση του ΕFSF, δηλαδή του ταμείου διάσωσης, ώστε τα κεφάλαια του να υπερβούν το 1 τρισ ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως ήδη στον EFSF έχει αποφασιστεί να μπει και το ΔΝΤ, αποτελώντας έτσι τον οικονομικό βραχίονα της ευρωατλαντικής συνεργασίας, μετά το ΝΑΤΟ στον τομέα της Άμυνας. Οι εξελίξεις αυτές μεταφέρθηκαν από τον Γιώργο Παπανδρέου στα μέλη της κυβέρνησης που τον συνοδεύουν και αποτέλεσαν την πρώτη αχτίδα φωτός σε μια δύσκολη για την ελληνική αποστολή ημέρα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως είναι ακόμη νωρίς να μιλάμε για νέα σύνοδο ενώ ο υπουργός Οικονομικών ζητά από όσους επικοινωνούν μαζί του να κάνουν υπομονή γιατί οι διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Σε ότι αφορά στο καθεστώς επιτήρησης οι εταίροι μας θα "δέσουν" την Ελλάδα με ένα πολυετές "συμβόλαιο". ΕΕ και ΔΝΤ θα συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση για την κατάρτιση ενός πολυετούς οικονομικούς προγράμματος, το οποίο θα παρακολουθούν από την Αθήνα τεχνικοί σύμβουλοι της τρόικας.