tromaktiko: «Κούρεμα» 50% εξετάζει το Βερολίνο

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

«Κούρεμα» 50% εξετάζει το Βερολίνο



Σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να υπολογίσει τις συνέπειες και το κόστος ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους έως και...
50% έχει επιδοθεί το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας.

Όπως γράφει σήμερα σε δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας εξετάζει τις επιπτώσεις ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους έως και 50%.

Παράλληλα επικαλείται πηγές της γερμανικής κυβέρνησης που επιβεβαιώνουν ότι οι σχετικές συζητήσεις γίνονται σε συνεννόηση με τη Γαλλία και είναι πιο εκτενείς από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ακριβώς γι’ αυτές τις διεργασίες πήρε αναβολή μίας εβδομάδας η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 23 Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

«Εάν τα χρέη της Ελλάδας υπό προθεσμία δεν είναι βιώσιμα, και φαίνεται να μην είναι, πρέπει να μειωθούν ώστε να γίνουν βιώσιμα, κι είναι αυτό που συζητούμε τις τελευταίες μέρες. Γνωρίζω ότι αυτό είναι κάτι που οι χρηματαγορές δεν το βλέπουν με καλό μάτι, όμως εναλλακτική λύση δεν υφίσταται» είπε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Δεν αποκλείει «κούρεμα» ο Βάιντμαν

Στην συγχορδία του μεγαλύτερου κουρέματος του ελληνικού χρέους ήλθε σήμερα να προστεθεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Bundesbank) Γιενς Βάιντμαν, ο οποίος, σύμφωνα με την Deutsche Welle, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας. Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Bild, που κυκλοφορεί την Πέμπτη, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης προβαίνει στην εκτίμηση ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί στο ορατό μέλλον κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα λυθούν με τον τρόπο αυτόν. «Η Ελλάδα θα πρέπει να θέσει υπό έλεγχο μόνη της τα προβλήματά της, κυρίως τον δημόσιο τομέα και να καταστήσει ανταγωνιστικότερη την οικονομία της».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!