Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ποσοστό 50%, καθώς σε αυτά τα επίπεδα έχει υπολογιστεί ότιοι γερμανικές τράπεζες οι οποίες είναι εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος, δεν κινδυνεύουν να υποστούν απώλειες που θα ισοδυναμούσαν με… σαράκι για τη ρευστότητά τους.
Στη συνέχεια, και λόγω της αντίδρασης της Γαλλίας, οι τράπεζες της οποίας βρίσκονται πολύ πιο βαθιά… μπλεγμένες με ελληνικά ομόλογα, το «κούρεμα» προσδιορίστηκε περίπου για το 35%. Την παραπάνω εκτίμηση μάλιστα φέρεται να έχει διατυπώσει και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του με υπουργούς.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε μια αποστροφή πρόσφατης συνέντευξής του, ανέφερε το ποσοστό 60%, για να υποχρεωθεί λίγο αργότερα να το διαψεύσει κατηγορηματικά και δημοσίως.
Σήμερα, τα λόγια του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου μπορεί κανείς να τα αντικρίσει από άλλη οπτική γωνία, καθώς για το ίδιο ποσοστό «κουρέματος», δηλαδή 60%, μιλάει και το πρακτορείοBloomberg. Ίσως το πλέον έγκυρο γύρω από ζητήματα οικονομίας, επικαλούμενο μάλιστα πηγές από τις Βρυξέλλες και τις γαλλικές τράπεζες.
Το στοιχείο ωστόσο που… υποψιάζει περισσότερο, για την πιθανότητα να έχει το Bloomberg δίκιο, και το τελικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους να φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα, είναι η χρονική σύμπτωση της αποκάλυψης με τη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών του G20 στο Παρίσι. Εκεί όπου οι πληροφορίες ανέφεραν ότι θα παρουσιάζονταν τα «πραγματικά στοιχεία», για το μέλλον της Ελλάδας.