tromaktiko: 800.000 προσκύνησαν την Αγία Ζώνη στην Αγία Πετρούπολη

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

800.000 προσκύνησαν την Αγία Ζώνη στην Αγία Πετρούπολη



Ένα από τα σημαντικότερα κειμήλια της χριστιανοσύνης, η Αγία Ζώνη της Παναγίας, έφτασε στις 20 Οκτωβρίου από το Άγιο Όρος στην Αγία Πετρούπολη. Στο αεροδρόμιο, όπως μετάδωσαν τα ρωσικά κανάλια (первый канал), την υποδέχθηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και την προσκύνησε με ευλάβεια ενώπιον των βατοπαιδινών μοναχών που τη συνοδεύουν.

Ευχαριστήρια δέηση προς τιμή της Θεοτόκου τελέστηκε από τους εκπροσώπους του κλήρου της Επαρχίας της Αγίας Πετρούπολης, ενώ την ιερή λειψανοθήκη προσκύνησαν με τη σειρά τους και οι συνοδεύοντες τον Βλαντιμίρ Πούτιν, Αντιπρόεδρος Νμίτρι Κοζάκ και ο Κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης Γκεόργκι Πολταφτσένκο.

Σύμφωνα με πηγές του διαδικτύου (Vesti.ru), o Διευθυντής του Ιδρύματος του Αποστόλου Ανδρέα και Πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων Βλαντιμίρ Γιακούνιν δώρισε στον πρωθυπουργό εικόνα που αγιογραφήθηκε στο Άγιο Όρος με αφορμή τη φιλοξενία του ιερού κειμηλίου στη χώρα.

Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, από το πρωί πλήθος πιστών είχε συγκεντρωθεί στο προαύλιο χώρο της γυναικείας μονής Νοβοντέβιτσι της Πετρούπολης, για να υποδεχθεί την Αγία Ζώνη και έως την τελευταία ημέρα της φιλοξενίας της στην πόλη περίπου 800.000 πιστοί την προσκύνησν. Ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί η είσοδος στον ναό να επιτρέπεται από τις 6 π.μ. έως τις 10 μ.μ., η ουρά που δημιουργήθηκε ήταν τόσο μεγάλη, ώστε οι ιερείς του ναού αποφάσισαν εκτάκτως να επιτρέψουν την είσοδο όλο το εικοσιτετράωρο, ενὠ ειδικά στα γυναικόπαιδα δόθηκε η δυνατότητα να προσέρχονται στο ιερό προσκύνημα εκτός σειράς. Ειδικά για τους συγκεντρωμένο πλήθος πιστών στήθηκαν φορητές τουαλέτες, ενώ το Σάββατο προσφέρθηκαν ακόμα και γεύματα.

Τη λειψανοθήκη με το ιερό κειμήλιο, που τοποθετήθηκε στο κέντρο του αφιερωμένου στην Παναγία του Καζάν ναού της μονής Νοβοντέβιτσι, υποδέχθηκε ο μητροπολίτης Αγίας Πετρούπολης και Λάντογκα Βλαδίμηρος. Οι παρόντες ιερείς τέλεσαν ευχαριστήρια δέηση στην Υπεραγία Θεοτόκο, ενώ καθημερινά από όλους τους ναούς της Επαρχίας της Αγίας Πετρούπολης και Λάντογκα προσέρχονταν ιερείς, για να τελέσουν παρόμοιες δεήσεις. Επιπλέον, κάθε μέρα τελούνταν Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή των καλύτερων χορωδιών ψαλτών της πόλης.

Η ιστορία της Αγίας Ζώνης ξεκινά στην Παλαιστίνη, όπου φυλασσόταν για αιώνες, για να μεταφερθεί στη συνέχεια στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη του Δ’ αιώνα μέσα σε μια πολυτελή λειψανοθήκη. Όταν ανοίχθηκε στις αρχές του 10ου αιώνα, η σύζυγος του αυτοκράτορα Λέοντα Στ’ με τη χάρη της Θεοτόκου θεραπεύτηκε από ψυχική νόσο. Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης και έως τις μέρες μας η Αγία Ζώνη φυλάσσεται στο Άγιος Όρος. Εξαιτίας του ειδικού καθεστώτος που διέπει το Άγιο Όρος, στο οποίο δεν επιτρέπεται η είσοδος σε γυναίκες, η φιλοξενία της Αγίας Ζώνης στη Ρωσία παρέχει μια μοναδική ευκαιρία στις γυναίκες της Ρωσίας να προσκυνήσουν το ιερό κειμήλιο. Για το λόγο αυτό οι προσκυνήτριες που συρρέουν είναι εκατοντάδες και με τις προσευχές τους στην Υπεραγία Θεοτόκο και την Τιμία Ζώνη της θεραπεύονται από διάφορες ασθένειες και από την ατεκνία.

Σύμφωνα με μια παλαιά παράδοση, στους προσκυνητές της Αγίας Ζώνης μοιράζονται κορδέλες με ευλογία από την Παναγία και όσοι έχουν επισκεφτεί το Άγιος Όρος, τις μοιράζονται με τους υπόλοιπους πιστούς.

Η Αγία Ζώνη, που συνοδεύεται από μοναχούς της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου με επικεφαλής τον ηγούμενο της Μονής γέροντα Εφραίμ, θα παραμείνει στη Ρωσία για ένα μήνα και θα φιλοξενηθεί σε 11 πόλεις. Στην Πετρούπολη φιλοξενήθηκε για τέσσερις ημέρες και υπολογίζεται ότι την προσκύνησαν περίπου 800 χιλιάδες πιστοί, επόμενος δε σταθμός είναι το Αικατέρινμπουργκ. Στο Αικατέρινμπουργκ η θαυματουργική Ζώνη θα βρίσκεται κατά το χρονικό διάστημα 24-27 Οκτωβρίου, για να φιλοξενηθεί στη συνέχεια στο Νόριλσκ (27-29 Οκτωβρίου), στο Βλαδιβοστόκ (29 Οκτωβρίου-1 Νοεμβρίου), στο Κρασνογιάρσκ (1-4 Νομεβρίου), στο Νίζνι Νόβγκοροντ (4-6 Νοεμβρίου), στο Ντιβέγιεβο (6-7 Νοεμβρίου), στο Σαράνσκ (7-10 Νοεμβρίου), στη Σαμάρα (10-13 Νοεμβρίου), στο Ροστώφ να Ντονού (13-16 Νοεμβρίου), στο Καλίνινγκραντ (16-19 Νοεμβρίου) και, τέλος, στη Μόσχα (19-23 Νοεμβρίου).

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!