tromaktiko: Στο σάλιο η διάγνωση του παγκρεατικού καρκίνου

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Στο σάλιο η διάγνωση του παγκρεατικού καρκίνου



Το σάλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση ενός …από τους πιο επικίνδυνους καρκίνους, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές.Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA), ανέλυσαν δείγματα σιέλου και διαπίστωσαν ότι οι πάσχοντες από καρκίνο του παγκρέατος είχαν 31 είδη βακτηρίων περισσότερα απ’ ό,τι υγιείς εθελοντές.

Τώρα, οι ερευνητές μελετούν κατά πόσον αυτά τα βακτήρια θα μπορούσαν να αποτελούν πρώιμη ένδειξη της νόσου.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του παγκρέατος, με συνέπεια να ανιχνεύεται πολύ συχνά σε προχωρημένο στάδιο, κοστίζοντας τη ζωή των περισσότερων ασθενών μέσα σε ένα χρόνο.

Στη νέα μελέτη, τα βακτήρια του σάλιου δέκα πασχόντων από παγκρεατικό καρκίνο συγκρίθηκαν με αυτά ισάριθμων υγιών εθελοντών, αντίστοιχης ηλικίας και φύλου.

Οι ασθενείς είχαν 31 έξτρα είδη στοματικών βακτηρίων, ενώ τους έλειπαν 25 άλλα είδη.

Τα ευρήματα αυτά επαληθεύτηκαν με 28 ακόμα ασθενείς και 28 υγιείς εθελοντές. Όπως εξάλλου γράφουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Gut», δύο είδη βακτηρίων, η ναϊσέρια elongate και ο στρεπτόκοκκος mitis, ήταν επίμονα διαφορετικά μεταξύ των δύο ομάδων.

Επιπλέον, καταγράφοντας τα επίπεδα αυτών των βακτηρίων, οι επιστήμονες μπόρεσαν να ξεχωρίσουν ποιοι ασθενείς είχαν καρκίνο και ποιοι εθελοντές ήταν υγιείς, με ποσοστό επιτυχίας 80%.

«Η μελέτη αυτή είναι πολύ σημαντική, διότι είναι η πρώτη που συσχετίζει τις βακτηριακές αποικίες του στόματος με τον καρκίνο του παγκρέατος», σχολίασε τα ευρήματα ο δρ Άνταμ Ρόμπερτς, λέκτορας Μοριακής Μικροβιολογίας στο UniversityCollegeτου Λονδίνου.

«Είναι πραγματικά συναρπαστική η πιθανότητα να μπορεί κανείς να δίνει δείγμα σιέλου και αναλόγως με τα βακτήρια που θα βρεθούν, να υπολογίζονται οι πιθανότητές του να πάσχει από παγκρεατικό καρκίνο. Αν ευοδωθεί η όλη προσπάθεια, το αποτέλεσμα θα είναι έγκαιρη διάγνωση ενός καρκίνου που έχει πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!