Η ανασκόπηση του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ συμπεριέλαβε στοιχεία από οκτώ παλαιότερες μελέτες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κάθε επιπλέον ώρα που το παιδί βρίσκεται εκτός σπιτιού σε εβδομαδιαία βάση, ο κίνδυνος μυωπίας μειώνεται κατά 2%.
Η έκθεση στο φυσικό φως και ο χρόνος που το παιδί κοιτά απομακρυσμένα αντικείμενα και σταθερά σημεία, μπορεί να συντελούν στην μείωση του κινδύνου.
Στις οκτώ μελέτες είχαν συμπεριληφθεί περισσότερα από 10.000 παιδιά και έφηβοι και όπως εξηγεί ο Δρ Τζάστιν Σεργουιν τα παιδιά με μυωπία περνούσαν κατά μέσο όρο 3,7 ώρες λιγότερες εκτός σπιτιού την εβδομάδα, συγκριτικά με τα παιδιά που είχαν φυσιολογική όραση ή υπερμετρωπία.
Οι ερευνητές πίστευαν ότι τα παιδιά που περνάνε πολλές ώρες εκτός σπιτιού δαπανούν λιγότερο χρόνο σε δραστηριότητες όπως το διάβασμα, η μελέτη και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, αλλά τελικά από την ανασκόπηση δεν προέκυψε ανάλογη σχέση, τουλάχιστον σε δύο εκ των οκτώ ερευνών.
Ο Δρ Σέργουιν εξηγεί ότι πρέπει να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία για να μπορέσουν οι επιστήμονες να κατανοήσουν ποιοι παράγοντες είναι σημαντικότεροι στην όραση.
«Στον χρόνο που περνάμε εκτός σπιτιού θα πρέπει πάντα να συνυπολογίζουμε και τους κινδύνους που προκύπτουν από την υπεριώδη ακτινοβολία, όπως ο καρκίνος του δέρματος, ο καταρράκτης και άλλες κακοήθειες. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αύξηση της σωματικής δραστηριότητες εκτός σπιτιού μας προστατεύει από τον διαβήτη και την παχυσαρκία, την οστεοπόρωση, ενώ προλαμβάνει και την ανεπάρκεια βιταμίνης D», τονίζει ο ερευνητής.