Το 700 σελίδων βιβλίο της με τίτλο «No Higher Honor. A memoir of My Years in Washington» δεν φαίνεται να περιέχει αιχμές κατά του προϊσταμένου της, ωστόσο, φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπήρχε ένταση στις σχέσεις της με τον τότε (ισχυρό) αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι, αλλά και τον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ.
Φαίνεται μάλιστα ότι οι σχέσεις τους ήταν τόσο κακές, που η 56χρονη σήμερα Ράις είχε απειλήσει και με παραίτηση. Τουλάχιστον όσον αφορά στη δημιουργία του Γκουαντάναμο.
Το βιβλίο θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία την 1η Νοεμβρίου, ωστόσο, τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ κατάφεραν να συλλέξουν στοιχεία για αυτά που η Ράις πίστευε σχετικά με τους ξένους ηγέτες που συναντούσε.
Ο πρόεδρος του Σουδάν Αλ Μπασίρ φαινόταν να είναι υπό την επήρεια «ουσιών», ενώ ο Χόσνι Μουμπάρακ τής είχε κατ' επανάληψη πει ότι οι Αιγύπτιοι χρειάζονται τη σιδηρά γροθιά ενός ηγέτη και όχι μεταρρυθμίσεις...
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίαζε η περίπτωση του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος έμοιαζε να εντυπωσιάζεται από την Κοντολίζα.
«Ήταν πολύ περίεργος, αλλά ποτέ δεν ήταν αγενής», λέει η 56χρονη σήμερα Ράις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του τυφώνα «Κατρίνα», ο οποίος «έθαψε» κυριολεκτικά τη Νέα Ορλεάνη, αλλά και την κυβέρνηση Μπους.
Tην κρίσιμη βραδιά πριν η «Κατρίνα» σαρώσει τη Νέα Ορλέανη, η Κοντολιζα βρισκόταν στη Νέα Υόρκη και ετοιμαζόταν να πάει σε μια συναυλία (είναι γνωστή φιλόμουση).
Προτού βγει από το ξενοδοχείο μίλησε με τον υπεύθυνο εσωτερικής ασφάλειας Μάικλ Τσέρτοφ, τον οποίο ρώτησε αν η ίδια μπορούσε να κάνει κάτι για τη Νέα Ορλεάνη.
«Ο Τσέρτοφ μου είπε ότι θα με έπαιρνε τηλέφωνο αν υπήρχε λόγος. Έκλεισα και πήγα στο θέατρο. Την άλλη μέρα που είδα το μέγεθος της καταστροφής κατάλαβα ότι ήταν λάθος που έφυγα από την Ουάσινγκτον. Με πήρε τηλέφωνο ο πρόεδρος Μπους και μου είπε να επιστρέψω άμεσα.
» Με κατσάδιασε που ήμουν τόσο τυφλή. Δεν ήμουν απλά η υπουργός Εξωτερικών, αλλά μια αφρο-αμερικανή ψηλά στην ιεραρχία της κυβέρνησης. Η πλειοψηφία των θυμάτων στη Νέα Ορλεάνη ήταν αφρο-αμερικανοί. Τι στο καλό είχα στο μυαλό μου;», γράφει...