tromaktiko: Στο στόχαστρο της τρόικας οι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Στο στόχαστρο της τρόικας οι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα



Ο έλεγχος για την εκταμίευση της 6ης δόσης βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή του, σύμφωνα και με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αλλά οι ελεγκτές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ εξακολουθούν να...
πιέζουν για παρεμβάσεις που θα φέρουν ανατροπές στους εργαζομένους τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα.

Αναφορικά με το δημόσιο τομέα, η τρόικα ζητά ακόμη πιο εντατικές προσπάθειες για μείωση των δαπανών. Στην κατεύθυνση αυτή ζητά να ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο οι πάνω από 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στα επονομαζόμενα «ειδικά» μισθολόγια, καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ και κρατικών τραπεζών.

Παράλληλα, πιέζουν για διεύρυνση του στόχου μείωσης προσωπικού με τον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας αλλά και άμεσες απολύσεις στους οργανισμούς που καταργούνται. Στον ιδιωτικό τομέα, ζητούν από την κυβέρνηση να επιδιώξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για μείωση του κατώτερου μισθού.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελεγκτές της τρόικας εξακολουθούν να διατηρούν επιφυλάξεις για την απόδοση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί. Για το λόγο αυτό, ζητά την άμεση εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων καθώς και την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και κυρίως την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και το νέο φορολογικό. Άλλωστε, σύμφωνα και με δήλωση του υπουργού Οικονομικών η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της 6ης δόσης.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!