tromaktiko: Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα σε εκδήλωση στη Βιέννη

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα σε εκδήλωση στη Βιέννη



Η κυπριακή πολιτιστική κληρονομιά και η καταστροφή της στην κατεχόμενη Κύπρο, ήταν το θέμα μεγάλης εκδήλωσης στις αίθουσες του παλιού Δημαρχείου Βιέννης, η οποία... περιλάμβανε παρουσίαση του βιβλίου- λευκώματος «Άποψη γης» της Άννας Μαραγκού και του σκηνοθέτη Μιχάλη Γεωργιάδη, προβολή ντοκιμαντέρ, έκθεση φωτογραφίας και πρόγραμμα κλασικής και παραδοσιακής μουσικής και την οποία διοργάνωσε το Κυπριακό Πολιτιστικό Κέντρο Βιέννης.

Παρουσιάζοντας το βιβλίο-λεύκωμα «Άποψη γης», η Άννα Μαραγκού αναφέρθηκε στις εμπειρίες τους με την απίστευτη καταστροφή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς κατά την καταγραφή που έκαναν στην κατεχόμενη Κύπρο, μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων.

Όπως τόνισε, συγκλονιστική υπήρξε η αλλαγή του τοπογραφικού χαρακτήρα που συνάντησαν και που συνιστά έγκλημα πολέμου, το οποίο οι ίδιοι, με πολλούς τρόπους, με την έκδοση βιβλίων, με ντοκιμαντέρ και με εκθέσεις φωτογραφιών, προσπαθούν να καταγγείλουν διεθνώς, χωρίς δυστυχώς να υπάρχει ανταπόκριση από τους Ευρωπαίους.

Μιλώντας αργότερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, η κ. Μαραγκού ανέφερε πως στην περιοδεία τους στα κατεχόμενα ήλθαν αντιμέτωποι με μια απίστευτη καταστροφή με πιο συγκλονιστική να είναι η αλλαγή που επήλθε με τους εποίκους από την Ανατολία, και τον τουρκικό στρατό που μόνο σκοπό έχει τον αφανισμό από προσώπου γης οτιδήποτε ελληνικού και χριστιανικού. Η Κύπρια αρχαιολόγος και συγγραφέας επισήμανε, πως η κυπριακή προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, πρέπει να είναι ευκαιρία για την ανακίνηση του θέματος του Κυπριακού Πολιτισμού, της διάσωσης και διατήρησής του. Για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ του, ζωντανή μαρτυρία της βαρβαρότητας που έχουν υποστεί εκκλησίες και άλλα πολιτιστικά μνημεία στα κατεχόμενα, το οποίο προβλήθηκε στη συνέχεια, όπως και για την έκθεση των συγκλονιστικών φωτογραφιών του με το μέγεθος της καταστροφής, μίλησε ο σκηνοθέτης Μιχάλης Γεωργιάδης. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από μουσικό πρόγραμμα με έργα Ελλήνων λυρικών συνθετών και κυπριακά παραδοσιακά τραγούδια, που παρουσίασαν, ο βαρύτονος Κύρος Πατσαλίδης, η υψίφωνος Κατερίνα Κουρή και η κροατικής καταγωγής πιανίστα Λάνα Γιανγιάνιν. Κλείνοντας την εκδήλωση, την οποία συντόνισε η γενική γραμματέας του Κυπριακού Πολιτιστικού Κέντρου, Έλενα Πατσαλίδη, ο πρόεδρός του, ο διεθνώς γνωστός βαρύτονος Κύρος Πατσαλίδης, τόνισε πως κανείς δεν ξεχνά τα κατεχόμενα εδάφη και την κατοχή με όλες τις βάρβαρες καταστροφές της, ευχόμενος τελική δικαίωση της ποθητής λύσης για μια Κύπρο ελεύθερη και ενωμένη.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!