Η Αμάντα Νοξ μετά την άφιξη της στο Σιάτλ, ευχαρίστησες όλους εκείνους που της συμπαραστάθηκαν στη διάρκεια της διεξαγωγής των ερευνών και της παραμονής της στη φυλακή.
«Κοιτούσα από το παράθυρο του αεροπλάνου και μου φαινόταν ότι τίποτα δεν είναι αληθινό» δήλωσε η Αμάντα Νοξ.
Με μία απόφαση-πλήγμα στο ιταλικό δικαστικό σύστημα, το Εφετείο αναίρεσε την ποινή κάθειρξης 26 ετών κατά της Νοξ και την ποινή κάθειρξης 25 ετών κατά του πρώην συντρόφου της, Ραφαέλε Σολέτσιτο, αφού ανεξάρτητοι ερευνητές άσκησαν κριτική στα επιστημονικά στοιχεία της αστυνομίας, αναφέροντας ότι είναι αναξιόπιστα.
Την υπόθεση ανακίνησαν πριν ένα χρόνο δύο Ιταλοί καθηγητές, ο Στέφανο Κόντι και η Κάρλα Βετσιότι από το Πανεπιστήμιο «La Sapienza» στη Ρώμη, που υποστήριξαν πως οι ιταλικές Αρχές υπέπεσαν σε πολλά λάθη κατά τις έρευνες τους, όπως στο ότι οι αστυνομικοί δεν φορούσαν μάσκες και ότι είχαν αφήσει τον χώρο του εγκλήματος χωρίς την αναγκαία περίφραξη, με αποτέλεσμα να μπαινοβγαίνει ελεύθερα ο καθένας.
Οι δικαστικές αρχές της γειτονικής χώρας επανεξέτασαν τα στοιχεία και αθώωσαν, λόγω αμφιβολιών, τους δυο υπόπτους.
Ο Ιταλός εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του ιταλικού εφετείου που έκρινε αθώους του δυο νέους, ωστόσο, θεωρείται μάλλον απίθανο να εκδοθεί η Αμάντα Νοξ στην Ιταλία από αμερικανικό έδαφος.
Η Αμάντα Νοξ στην ποπ κουλτούρα
Εν τω μεταξύ, η Νοξ έχει γίνει σύμβολο της ποπ κουλτούρας και στις δυο όχθες του Ατλαντικού, αφού έχουν εκδοθεί ήδη αρκετά βιβλία σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ ο Βρετανός σκηνοθέτης Μάικλ Γουιντερμπότομ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να γυρίσει σε ταινία τη ζωή της νεαρής Αμερικανίδας.
Έχει, άλλωστε, ήδη γυριστεί μια τηλεταινία στην Αμερική, με πρωταγωνίστρια την Χέιντεν Πανετιέρε της τηλεοπτικής σειράς Heroes.
Πριν από μερικές ημέρες, η Νίνα Μπούρλεϊ, συγγραφέας του βιβλίου «The Fatal Gift Of Beauty: The Trials Of Amanda Knox» («Το Μοιραίο Δώρο της Ομορφιάς: οι Δίκες της Αμάντα Νοξ»), εμφανίστηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN προκειμένου να μιλήσει για την υπόθεση.
Την ίδια ώρα, όσοι παρακολούθησαν την υπόθεση και τη δίκη δηλώνουν διχασμένοι σχετικά με το εάν η Αμάντα Νοξ και ο Ραφαέλε Σολεσίτο είναι αθώοι ή ένοχοι.
Η υπόθεση
Την 1η Νοεμβρίου 2007 η Μέρεντιθ Κέρτσερ είχε βρεθεί ημίγυμνη μέσα σε μια λίμνη αίματος στο διαμέρισμα που μοιραζόταν με τη Νοξ. Το σώμα της έφερε 43 μαχαιριές. Η νεκροτομή έδειξε ότι είχε προηγουμένως βιαστεί.
Η αστυνομία βρίσκει στο σπίτι την Αμάντα Νοξ και τον τότε φίλο της Ραφαέλε Σολέτσιτο. Η Αμερικανίδα δηλώνει ότι βρήκε το σπίτι παραβιασμένο.
Οι Αρχές θεωρούν ύποπτη τη φαινομενική αδιαφορία της Αμάντα Νοξ για τον φόνο. Την συλλαμβάνουν, μαζί με τον Ραφαέλε Σολέτσιτο και τον μπάρμαν Πάτρικ Ντίγια Λουμούμπα, ο οποίος στη συνέχεια απελευθερώνεται.
Η Αμάντα Νοξ δηλώνει στην αστυνομία ότι δεν θυμάται και πολλά, και ότι αυτό που θυμάται είναι να κλείνει τα αυτιά της για να μην ακούει τις κραυγές της Μ.Κέρτσερ που έρχονταν από το υπνοδωμάτιο της Βρετανίδας φοιτήτριας. Η Αμερικανίδα φοιτήτρια αλλάζει συνεχώς την ιστορία της και αργότερα θα υποστηρίξει ότι έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά από τη βίαιη μεταχείριση της αστυνομίας.
Η αστυνομία δηλώνει ότι το DNA της Αμ.Νοξ βρέθηκε στο μαχαίρι που σκότωσε την Μ.Κέρτσερ. Ένας 20χρονος από την Ακτή του Ελεφαντοστού, ο Ρούντι Χέρμαν Γκέντε, συλλαμβάνεται επειδή, σύμφωνα με την αστυνομία, ματωμένα δακτυλικά αποτυπώματα βρέθηκαν στο μαξιλάρι της Κέρτσερ.
Ο Γκέντε καταδικάζεται πρωτοδίκως σε 30 χρόνια φυλάκισης. Η ποινή του μειώνεται στο μισό στο Εφετείο.
Η Αμάντα Νοξ κρίνεται πρωτοδίκως ένοχη και καταδικάζεται σε 26 χρόνια φυλάκισης. Ο πρώην σύντροφός της, Ρ.Σολεσίτο καταδικάζεται σε 25 χρόνια φυλάκισης.
Ανεξάρτητοι ερευνητές καταθέτουν στο Εφετείο, χαρακτηρίζοντας «αναξιόπιστα» τα στοιχεία DNA που παρουσίασε η αστυνομία. Η κατάθεση αυτή αλλάζει την απόφαση του δικαστηρίου και οδηγεί στην απελευθέρωση των δύο κατηγορουμένων.
Η Αμάντα Νοξ και ο πρώην σύντροφός της έχουν δηλώσει ότι τη βραδιά του εγκλήματος βρίσκονταν στο σπίτι του Ιταλού.