tromaktiko: Η Ιαπωνία επιδοτεί το κυνήγι φάλαινας

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Η Ιαπωνία επιδοτεί το κυνήγι φάλαινας



Η ιαπωνική κυβέρνηση φέρεται να χρηματοδοτεί τη φαλαινοθηρία στερώντας ζωτικά κονδύλια για την αποκατάσταση των πληγέντων από την... καταστροφή της Φουκουσίμα.

Με απόφαση του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου εγκρίθηκε την 21η Οκτωβρίου έκτακτος προϋπολογισμός ύψους 21 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των πληγέντων και την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιοχών. Μέρος αυτού προβλέπεται να δοθεί όμως και στην αλιεία με επίσημο στόχο «τη σταθεροποίηση του προγράμματος για το κυνήγι φαλαινών για επιστημονικούς λόγους».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές αναφορές, το πρόγραμμα της Ιαπωνίας για το κυνήγι φαλαινών κόστισε μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο 28 εκατ. ευρώ ξεπερνώντας κατά 18 εκατ. το όριο του προϋπολογισμού. Αυτά τα ελλείμματα ισοσταθμίζονται κατόπιν μέσω φορολογικών εσόδων.

Το κυνήγι φαλαινών θεωρείται πολύ δημοφιλές στην Ιαπωνία και αποφέρει πολλά χρήματα. Αυτό παρά τα στοιχεία έρευνας της Greenpeace που δείχνουν ότι μόλις το 5% των Ιαπώνων καταναλώνει κρέας φάλαινας. Το 92% των πολιτών αγνοούν μάλιστα ότι η κυβέρνησή τους σκοτώνει ετησίως εκατοντάδες φάλαινες στην προστατευμένη περιοχή της Ανταρκτικής. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία θανατώθηκαν αυτή τη σεζόν 195 φάλαινες στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Πολλές ΜΚΟ και κυβερνήσεις έσπευσαν να προσφέρουν τη στήριξή τους στην Ιαπωνία για την αντιμετώπιση της καταστροφής. Η χρήση κονδυλίων για την προώθηση του προγράμματος για το κυνήγι της φάλαινας προκάλεσε αντιδράσεις. Η Greenpeace επενέβη απαιτώντας να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για επιτόπια πρότζεκτ προς ανακούφιση των πληγέντων από την πυρηνική καταστροφή.

Παρά το ισχύον μορατόριουμ του 1986 για την προστασία των φαλαινών, το οποίο συνυπέγραψε η Ιαπωνία ένα χρόνο μετά, το φαλαινοθηρικό πρόγραμμα της χώρας δεν σταμάτησε. Αντιθέτως συνεχίστηκε, όπως λέγεται επίσημα για επιστημονικούς λόγους. Γεγονός που αμφισβητείται από πολλούς ως πρόφαση.
dailynews24.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!