Κάποιες κατευθυντήριες γραμμές και μια προκαταρκτική εικόνα για τον τρόπο σχεδιασμού και λειτουργίας του τεχνητού υφάλου, δόθηκαν σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο Δήμο Λεμεσού με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ως καταλληλότερο σημείο για τη δημιουργία του τεχνητού υφάλου, όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιάννης Αρμεύτης, θεωρείται η περιοχή απέναντι από το Δασούδι όπου τελειώνουν και τα όρια του αγκυροβόλιου του λιμανιού της Λεμεσού. Η Επιτροπή έχει προτείνει να αρχίζει ο ύφαλος από την ακτή ώστε να είναι προσιτός σε περισσότερο κόσμο.
Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του τεχνητού υφάλου, η Αρχή Λιμένων έχει ήδη θέσει στη διάθεση του Δήμου Λεμεσού, τα σκαριά πέντε μικρών σκαφών, τα οποία θα ποντιστούν μαζί με άλλα υλικά τα οποία θεωρούνται κατάλληλα για τους σκοπούς των καταδύσεων. Υπάρχει όμως και η σκέψη για την πόντιση ενός ομοιώματος αρχαίου καραβιού με ομοιώματα αμφορέων ώστε να δημιουργείται πιο ελκυστική ατμόσφαιρα για τους φίλους του είδους. Το κόστος της κατασκευής του έργου θα καλυφθεί με στήριξη από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, ενώ για την εξασφάλιση των σκαφών και κάποιων άλλων υλικών που απαιτούνται για το «στήσιμο» του υφάλου, τη δαπάνη θα επωμισθούν οι δήμοι στην περιοχή των οποίων θα εκτείνεται το έργο.
Στην τελευταία συνεδρία των εμπλεκόμενων φορέων, ο εκπρόσωπος του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα που υπάρχει για την χωρίς άλλη καθυστέρηση προώθηση του έργου, με χωροθετική και περιβαλλοντική μελέτη, η οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθεί μέσα στους πρώτους μήνες του ερχόμενου χρόνου.