tromaktiko: Η ζωή είναι σκληρή για τους γαλάζιους...

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Η ζωή είναι σκληρή για τους γαλάζιους...



Αντιμέτωπος με την όλο και πιο σκληρή πραγματικότητα έρχε­ται, κάθε μέρα που περνάει, ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς, μπροστά στην «τελική λύση», ούτε η πολιτική που... ακολουθεί ούτε οι γενικότερες επιλογές του μπορούν να επιλέγονται με την «άνεση» που επικρατούσε τον τελευταίο χρόνο.

Από την άλλη, οι συνεργάτες του και ο ίδιος θεωρούν ότι το ενδεχόμε­νο των πρόωρων εκλογών είναι πολύ κοντά και άρα τα περιθώρια για τις όποιες αλλαγές και μετατοπίσεις... στενεύουν. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κα­λείται να αποδείξει ότι δεν είναι όλα αυτά για τα οποία κατά καιρούς κα­τηγορείται τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας και της Ν.Δ.: ακραίος λαϊκιστής, πεπεισμένος αντιευρωπαϊστής και εθνικιστής.

Όσα έγιναν την περασμένη εβδο­μάδα με τον στενό του φίλο και σύ­ντροφο, τον πρόεδρο των αυτοκινη­τιστών Θύμιο Λυμπερόπουλο, πιστο­ποιούν ένα πράγμα: ότι στη Ν.Δ. τα έχουν χαμένα για το ποια ακριβώς πρέπει να είναι η τακτική που θα ακο­λουθήσουν στο συνδικαλιστικό κίνη­μα: πού τελειώνει η στήριξη κοινωνι­κών ομάδων που ξεσηκώνονται ενά­ντια στα κυβερνητικά μέτρα και πού αρχίζει η... «υπεύθυνη αντιπολίτευ­ση», την οποία και ο ίδιος ο Σαμαράς προσπαθεί να σηματοδοτήσει.



Οι... μουτζαχεντίν

Το θέμα αυτό φαίνεται να διχάζει τα στελέχη της Ν.Δ.: από τη μία πλευ­ρά βρίσκονται οι σκληροί του κόμμα­τος της λαϊκής (κατ' άλλους «κοινωνι­κής») Δεξιάς που έχουν τις ρίζες τους κυρίως στο συνδικαλιστικό κίνημα και από την άλλη οι εκφραστές του μεσαίου χώρου, οι φιλοευρωπαϊστές, που βλέπουν με... τρόμο το κόμμα τους να απομακρύνεται από κάποιες ευρωπαϊκές «σταθερές».

Πρωταγωνιστές της λαϊκής Δεξι­άς είναι ο Γιάννης Μανώλης, ο Νίκος Κιουτσούκης, αλλά και ο Πάνος Καμμένος.

Οι δυο πρώτοι ανήκουν στη σκληρή γραμμή των συνδικαλιστών, που θε­ωρούν ότι μόνο εάν η Ν.Δ. βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους μπορεί να αποκτήσει κάποια εκλογικά οφέ­λη. Όλο τον τελευταίο μήνα μάλιστα

οργάνωναν τους δημοσίους υπαλλή­λους για το πώς πρέπει να αντιστα­θούν στο θέμα της εφεδρείας, ενώ έδιναν και νομικές συμβουλές σε αυ­τούς που θέλουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

♦ Ο Μανώλης, ως υπεύθυνος του συνδικαλιστικού της Ν.Δ., από το κα­λοκαίρι είχε κρατήσει σκληρή στάση κατά της κυβέρνησης με αφορμή την κινητοποίηση των ταξιτζήδων. Μάλι­στα για πρώτη φορά τότε οι συνεργά­τες του Σαμαρά τού είχαν διαμηνύσει να χαμηλώσει τους τόνους για να μην δίνει την εντύπωση ότι η Ν.Δ. υπο­κινεί την απεργία που δημιούργησε πολλά προβλήματα κατά τους καλο­καιρινούς μήνες.

♦ Ο Κιουτσούκης προέρχεται από τον ΟΣΕ και είναι επικεφαλής της ΔΑ-ΚΕ στον ιδιωτικό τομέα. Θεωρείται από τους πλέον σκληρούς και μάλι­στα πριν από λίγο καιρό είχε παρο­τρύνει τους πολίτες να μην πληρώ­σουν το χαράτσι στη ΔΕΗ, αλλά να κα­ταθέτουν τα χρήματά τους στο Παρα­καταθηκών και Δανείων.

Η δήλωσή του αυτή ενόχλησε πολ­λά στελέχη της Ν.Δ., αφού λίγο καιρό πριν είχαν ακούσει τον πρόεδρό τους στη Θεσσαλονίκη να λέει γι' αυτό το θέμα ότι «ο νόμος είναι νόμος».

Όσα στελέχη της Ν.Δ. κινούνται στον μεσαίο χώρο αντιμετωπίζουν τους «μουτζαχεντίν» συνδικαλιστές τουλάχιστον ως μια ανοικτή πληγή για το κόμμα. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι καλό είναι η αξιωματική αντιπολίτευση να βρίσκεται δίπλα στους απεργούς, χωρίς όμως να ταυτίζεται με όλες τις θέσεις τους και τις πρακτι­κές τους, αφού δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να γίνουν εκλογές και εκεί τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

«Όλα πλέον είναι ανοικτά» έλεγε στέλεχος της Ν.Δ. που έμοιαζε να εί­ναι ανακουφισμένος από τη διαγρα­φή Λυμπερόπουλου. Δεν μπορούμε σε όλους τους κλάδους και για όλα τα αιτήματα να χαϊδεύουμε αυτιά. Οι καιροί είναι περίεργοι και δεν απο­κλείεται να τα βρούμε σύντομα μπρο­στά μας».

Το θέμα Λυμπερόπουλου

Αυτές οι απόψεις έφτασαν και στον Σαμαρά την περασμένη εβδομάδα, λίγο μετά την περιβόητη δήλωση του Λυμπερόπουλου, ο οποίος αποκάλε­σε τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο «φασισταριό» και απείλησε ότι θα τον «λιώσει» εάν δεν αποσύ­ρει την εγκύκλιο με την οποία οι ιδι­οκτήτες ταξί θα έπρεπε να καταβάλουν τις εισφορές για τις ημέρες που τα αυτοκίνητά τους ήταν ακινητοποι­ημένα λόγω των απεργιακών κινητο­ποιήσεων.

Αρκετοί βουλευτές πήραν τηλέφω­νο τον πρόεδρο της Ν.Δ. και του εί­παν ότι αυτή η αντιπολίτευση με τέ­τοιου είδους φρασεολογία δεν μπο­ρεί να συνεχιστεί, δεδομένου ότι τον Λυμπερόπουλο τον χρεώνεται η Ν.Δ. και άρα η κομματική ανοχή σήμαινε ταύτιση με τέτοιου είδους δηλώσεις. Ο Σαμαράς συζήτησε το θέμα με τους δυο στενούς του συνεργάτες, τον Χρύσανθο Λαζαρίδη και τον Δημήτρη Σταμάτη. Και οι δυο τον προέτρεψαν να τον διαγράψει, αφού κι αυτοί είχαν γίνει αποδέκτες παραπόνων από στελέχη.

Εκτός όλων των άλλων, όλα όσα γίνονται στη χώρα φτάνουν στα γρα­φεία των Ευρωπαίων (και υπερατλα­ντικών) «αρμοδίων», πολλοί εκ των οποίων δεν βλέπουν με καλό μάτι όσα κατά καιρούς λέει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αυτό είναι το δεύτερο πρό­βλημα το οποίο καλείται να αντιμετω­πίσει ο Σαμαράς.

Κακό κλίμα

Έτσι οι δυο αντιπρόεδροι Δημή­τρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δή­μας έχουν αναλάβει την αποστολή να ανατρέψουν το κακό κλίμα που υπάρ­χει για τη Ν.Δ. στους κύκλους των δα­νειστών.

Σε αυτό το κλίμα ο Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τη γενική διευθύ­ντρια του ΔΝΤ ΚριστίνΛαγκάρντ, προκειμένου να τη μεταπείσει για την ορ­θότητα των θέσεων της Ν.Δ., αλλά και για να τη διαβεβαιώσει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προ­τίθεται να συνεργαστεί με όλους τους «αρμόδιους» για να βγει η χώρα από την κρίση. Κάποιοι πάντως λένε ότι η συνάντηση... «στέφθηκε» από πλήρη αποτυχία.

Ο Δήμας, από την πλευρά του, βρέ­θηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες προκειμένου να προ­λειάνει το έδαφος εν όψει της συνό­δου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμμα­τος, όπου οι πληροφορίες λένε ότι θα πέσει πολύ... ξύλο.

Πάντως τόσο ο Σαμαράς όσο και οι στενοί του συνεργάτες συνεχίζουν να επιμένουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει αυτή τη στιγμή κυβέρνηση συνεργα­σίας, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αναλαμβάνει το ρίσκο να πάει στον πάτο του πηγαδιού μαζί με την κυβέρνηση, ενώ δεν του αναλογούν ευθύνες, οι οποίες εν τέλει ανήκουν στην κυβέρ­νηση...
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!