Την ώρα που ο Γιώργος Παπανδρέου θα βρίσκεται στο Άγιον Όρος για να παρακολουθήσει από κοντά αύριο Κυριακή τις εκδηλώσεις για την επέτειο 20 χρόνων από την ανάρρηση στον Πατριαρχικό Θρόνο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, οι δύο ισχυροί της Ευρώπης, Ανγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί θα συζητούν ακριβώς για το μέλλον της Ελλάδας. Θα έχει προηγηθεί σήμερα συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Παρά τις όποιες αποφάσεις ληφθούν πάντως, ο κ. Παπανδρέου ενδέχεται να μην έχει πλήρη εικόνα του «παζλ» ούτε μετά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Οκτωβρίου.
Τούτων δοθέντων, κρατά στο σκοτάδι τους υπουργούς του, αποφεύγοντας να συζητήσει μαζί τους τα σενάρια που κυκλοφορούν στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής την Πέμπτη και προκαλώντας τους έτσι μεγάλο εκνευρισμό. Ενδεικτικό είναι ότι μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής την Πέμπτη, υπουργοί έθεταν θέμα εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, που απέφυγε να ανοίξει «πολιτική κουβέντα» επί των σεναρίων για την οικονομία, φοβούμενος διαρροές. Κάποιοι μάλιστα διεμήνυαν την ενόχλησή τους και από την «κρυψίνοια» του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Κατόπιν τούτου, ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να συγκαλέσει εκ νέου το κυβερνητικό όργανο, όταν θα έχει κάτι (πιο) συγκεκριμένο να τους πει, πιθανότατα εντός της εβδομάδας και αφού έχει συνομιλήσει με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Με τα σενάρια «κουρέματος» πάντως να έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, κινούμενα μεταξύ «εθελοντικού κουρέματος 35% μέσω του PSI» (όπως φέρεται να σχηματοποιείται η γαλλική θέση) και ‘ελεγχόμενης χρεοκοπίας με κούρεμα 50%’ (γαλλική πρόταση), η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να καταστρώσει έστω και στο παρά πέντε ένα στοιχειώδες σχέδιο διαχείρισης της κατάστασης, με τη συνοχή της πάντως να δοκιμάζεται.
Εντωμεταξύ, «εκρηκτικό» κλίμα διαμορφώνεται και μεταξύ των «πράσινων» βουλευτών, ενώ στελέχη του κόμματος θέτουν πια ευθέως και θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Οδυσσέα Βουδούρη χθες στον Real FM περί καθυστερήσεων στην κυβέρνηση, αλλά και απουσίας αυτοκριτικής διάθεσης σε όσους «υπήρξαν υπουργοί επί δεκαετίες» και φέρουν ευθύνη για την κατάσταση.
Αντιστοίχως για «αντικειμενική αδυναμία» των πολιτών να αντέξουν άλλες μειώσεις μίλησε ο Παναγιώτης Ρήγας ενώ στο στόχαστρό του έβαλε όσους βγάζουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό ο Θωμάς Ρομπόπουλος. Τον έλεγχο των τελευταίων ζήτησε με τη σειρά του ο πρώην υπουργός Γιάννης Διαμαντίδης, τονίζοντας ότι υπάρχει και όριο στη συνεχή λήψη νέων μέτρων.