Ο κ. Μπαρόζο, είπε ακόμη ότι αν και η ελληνική κυβέρνηση έχει δρομολογήσει σειρά προγραμμάτων και να μετρά και τις πρώτες επιτυχίες, «ωστόσο δεν κατέστη ακόμη δυνατό να απελευθερωθεί από την παγίδια του χρέους». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα. Σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα χάσει την αξιοπιστία της».
«Η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ λόγω πολιτικών πιέσεων»
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατηγόρησε επίσης τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης ότι άσκησαν «τεράστιες πολιτικές πιέσεις» στην Επιτροπή για να δεχθεί την Ελλάδα στο ευρώ. Όπως ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταστήσει σαφές με έκθεσή της το 1998 ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε τα κριτήρια για την ένταξη. «Αλλά υπήρξε πολιτική βούληση για την αποδοχή της Ελλάδας. Ασκήθηκε τεράστια πολιτική πίεση από τις χώρες μέλη για την ένταξη (της Ελλάδας)», λέει.
«Οι αγορές καλλιεργούν τον πανικό»
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Μπαρόζο κατηγορεί τις αγορές ότι «καλλιεργούν τον πανικό» κατά τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους της ευρωζώνης. Οι αγορές δεν είναι «άμεμπτες», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «προηγουμένως οι εμπειρογνώμονες και οι αγορές μάλλον υποτιμούσαν τα προβλήματα χρέους. Τώρα ορισμένες φορές υπερβάλλουν για τους κινδύνους και καλλιεργούν τον πανικό».