tromaktiko: ΝΔ υπέρ ιδιωτικού τομέα και κατά τρόικας

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

ΝΔ υπέρ ιδιωτικού τομέα και κατά τρόικας



Η ΝΔ ξεκαθάρισε δια του Γιάννη Μιχελάκη ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα αλλά ούτε... και την κατάργηση τους Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αν και όπως έγινε γνωστό, οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν έθεσαν το θέμα κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν με τον Αντώνη Σαμαρά και τους συνεργάτες του στη Λ. Συγγρού.

«Θα προκαλούσε μείωση της καταναλωτικής δυνατότητας των εργαζομένων, μικρότερη φοροδοτική ικανότητα, ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στα Ασφαλιστικά Ταμεία, αύξηση του ελλείμματος και βαθύτερη οικονομική ύφεση. Με μία φράση θα βύθιζαν τη χώρα ακόμη πιο βαθιά στον φαύλο κύκλο που βιώνει σήμερα» τόνισε ο κ. Μιχελάκης παραπέμποντας στις προτάσεις Σαμαρά για μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Στον απόηχο της συνάντησης με την τρόικα και του χάσματος που υπήρξε για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας, ο κ. Μιχελάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ποτέ της δεν διαπραγματεύθηκε τίποτα αλλά υιοθετεί «ότι τις δίνουν». Διευκρίνισε επίσης ότι στις συναντήσεις με την τρόικα ποτέ δεν γίνετε διαπραγμάτευση αλλά ανταλλαγή απόψεων.

Η ΝΔ επιχειρεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους για το θέμα της αναβολής του Eurogroup. Και παρά το γεγονός ότι ο Χρ. Σταϊκούρας απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο εντούτοις τόνισε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θέλει να υπάρξει κάποια εμπλοκή με την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Με αφορμή τα δυο χρόνια ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για την πορεία όλων των δημοσιονομικών μεγεθών προκειμένου να αποδείξει ότι η κυβέρνηση έχει πέσει έξω σε όλους τους στόχους, του μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου αλλά και του περσινού προϋπολογισμού ενώ εκτίμησε ότι η ύφεση δεν θα «κλείσει» τελικά στο 5,5% αλλά θα το υπερβεί λόγω των συνεχών μέτρων.

Σημειώνεται πως η ΝΔ μέσω των στοιχείων που παρουσίασε αμφισβήτησε συνολικά τις προβλέψεις και τα αποτελέσματα τόσο του μεσοπρόθεσμου όσο και του νέου προϋπολογισμού την ώρα που η τρόικα πιέζει για ταχύτερη υλοποίηση των αποφάσεων που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι στη βουλή δίνοντας παράλληλα το "πράσινο φως" για τα βασικά μεγέθη του προσχεδίου του προϋπολογισμού που παρουσίασε η κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα συνολικού ύψους 10% του ΑΕΠ για να μειωθεί το έλλειμμα, εάν μειωθεί, μόλις κατά 2% του ΑΕΠ» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας ο οποίος στην παρουσίαση των στοιχείων συμπεριέλαβε και δημοσιονομικούς δείκτες της τελευταίας περιόδου της διακυβέρνησης Καραμανλή παρά το γεγονός όπως είπε πως το τελευταίο τρίμηνο του 2009, κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!