Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, όταν η Ελλάδα προσέτρεξε στον μηχανισμό στήριξης, υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι το μείγμα πολιτικής που είχε ακολουθηθεί ήταν λανθασμένο, και θα οδηγούσε σε εμβάθυνση της ύφεσης, μιας και δεν είχε αναπτυξιακά ισοδύναμα και συμπληρωματικά μέτρα.
Στη συνέχεια, ο Αντώνης Σαμαράς προσδιόρισε την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου ως βασικό στόχο της πολιτικής του, σε πείσμα της απαξιωτικής διάθεσης με την οποία προσέγγιζε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Πλέον, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας έρχεται να επιβεβαιώσει την άποψη του Αντώνη Σαμαρά ότιαπαιτείται βούληση και αποφασιστικότητα από την πολιτική ηγεσία μιας χώρας, για να διεκδικήσει περισσότερα, και να ζητήσει αλλαγές σε μια δανειακή σύμβαση, η οποία προκαλεί την αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού, και βυθίζει τους πολίτες σε μόνιμη μελαγχολία, σε συνδυασμό με την ορατή και μεγάλη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου τους.
Ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο δήλωσε ότι, στην επόμενη συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους της τρόικας, εντός του Νοεμβρίου, θα συζητήσει μαζί τους την αναγκαιότητα να υπάρξουν ορισμένες τροποποιήσεις στο Μνημόνιο της Πορτογαλίας, προκειμένου να προσαρμοστεί στις νέες μακροοικονομικές εξελίξεις που διαμορφώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, με έμφαση στην υιοθέτηση αναπτυξιακών μέτρων.
Πέραν αυτού, έχει θέσει επί τάπητος την προοπτική απευθείας χρηματοδότησης της ευρωζώνης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω και της καθιέρωσης εμπορικών συμφωνιών, ώστε να «βάλει πλάτη» ο Λευκός Οίκος σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη για την Ευρώπη συγκυρία.