και να εκτελέσει βασικές διεργασίες (π.χ. αναπνοή, χτύπος καρδιάς, κυτταρικές λειτουργίες). Συμπεριλαμβανομένου της ηλικίας, του ύψους, του βάρους και της φυσικής δραστηριότητας, προκύπτει η εκτιμώμενη ενεργειακή κατανάλωση, δηλαδή ο αριθμός των θερμίδων που χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση.
Τι ελέγχει τον μεταβολισμό μας;
Ο Βασικός Μεταβολισμός επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες:
Την ηλικία
Το ύψος
Τη μυϊκή μάζα
Το φύλο
Τη φυσική δραστηριότητα
Την συχνότητα των γευμάτων
Γενετικούς παράγοντες
Το ποσοστό λίπους
Τη θερμοκρασία του σώματος / την Υγεία
Τους αδένες / ορμόνες
Το ερώτημα σχετικά με τον μεταβολισμό, παραμένει ωστόσο καυτό: Μπορούμε να αυξήσουμε το μεταβολισμό μας; Και η απάντηση είναι θετική! Ας δούμε πώς..
Εν, δυο, πάμε!
Ενσωματώστε στην καθημερινότητά σας γύρω στα 30-45 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Άσκηση αποτελεί οτιδήποτε αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και σας κάνει να αισθάνεστε πιο ζεστός, όπως η κηπουρική, ο χορός, το περπάτημα, το ποδήλατο, το κολύμπι κλπ. Το κλειδί για να διατηρήσετε την άσκηση στη ζωή σας είναι το να σας ευχαριστεί. Είναι σημαντικό να συνδυάζετε την αερόβια κίνηση με την αναερόβια (ασκήσεις αντίστασης).Έτσι, θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να «κάψει» λίπος, να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα, και κατ’ επέκταση να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας.
«Αντισταθείτε» στο ένα γεύμα την ημέρα
Τρώγοντας πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και δύο ενδιάμεσα σνακ (δίνοντας δηλαδή στον οργανισμό κάθε 2-4 ώρες) θα τον βοηθήσετε να κάνει καύσεις, καθώς ενεργοποιείται η διαδικασία της πέψης.
Μην λέτε το νερό… νεράκι
Το σώμα μας αποτελείται από λίπος και από άλιπο σωματικό βάρος. Άλιπο σωματικό βάρος είναι το νερό, η μυϊκή μας μάζα, τα οστά και τα όργανα του σώματος. Με την αύξηση του άλιπου σωματικού βάρους, αυξάνεται παράλληλα ο βασικός μας μεταβολισμός.
Το γιο-γιο είναι μόνο για …παιχνίδι
Το φαινόμενο γιο-γιο, γνωστό και ως «ανακύκλωση» βάρους, αναφέρεται στην απώλεια κιλών και στη σταδιακή επανάκτησή τους. Αυτές οι αυξομειώσεις του βάρους μπορεί να είναι μικρές – της τάξης των 3-5 κιλών κάθε φορά – αλλά και μεγαλύτερες π.χ., της τάξεως των δέκα κιλών ή και παραπάνω.
Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν η δίαιτα αποσκοπεί στο γρήγορο αδυνάτισμα, είναι στερητική και πολύ αυστηρή. Οι διαιτολόγοι τονίζουν ότι η ταχεία απώλεια βάρους, μάς καθιστά πιο επιρρεπείς στη γρήγορη επαναπρόσληψή του. Κι αυτό γιατί, όσο πιο γρήγορα αδυνατίζουμε, τόσο περισσότερο μυϊκό ιστό χάνουμε. Επιπλέον, οι επαναλαμβανόμενες αυξομειώσεις του βάρους επιδρούν αρνητικά, όχι μόνο στην ψυχική διάθεση, αλλά και στην υγεία του ατόμου.
Στερητικές δίαιτες
Επιπλέον, οι «στερητικές δίαιτες» υπονομεύουν την προσπάθεια διατήρησης του βάρους και με έναν ακόμη τρόπο. Ακριβώς επειδή είναι αυστηρές δίαιτες, μετά την ολοκλήρωσή τους έχουμε πλέον εντονότατη την επιθυμία να φάμε ότι μας «απαγορεύτηκε» κατά τη διάρκειά τους. Αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τέλος είναι ότι, κάθε φορά που επανακτούμε το χαμένο μας βάρος, αυξάνεται και το ποσοστό λίπους στο σώμα μας.
Τροφές που βάζουν γκάζι στον μεταβολισμό:
Πράσινο τσάι
Έχει ανάλογες ιδιότητες με τον καφέ, διότι περιέχει και αυτό καφεΐνη και κατεχίνες, που διεγείρουν το μεταβολισμό και αυξάνουν την κινητοποίηση του λίπους, δηλαδή τη λιπόλυση.
Καφές
Η καφεΐνη φαίνεται ότι αυξάνει στιγμιαία την καύση των θερμίδων και ενισχύει τον μεταβολισμό. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο πως πρέπει να χάσετε. Περιοριστείτε στην κατανάλωση 3 φλιτζανιών την ημέρα.
Καυτερές πιπεριές
Με την κατανάλωσή τους υπάρχει προσωρινή αύξηση των καύσεων, διότι περιέχει μία ουσία που αυξάνει την έκκριση αδρεναλίνης. Προσοχή όμως, στα άτομα που αντιμετωπίζουν γαστρεντερικά προβλήματα.
Η «μαγική» συνταγή
«Μαγικές» τροφές ή χάπια για να επιτύχουμε αύξηση του μεταβολισμού μας δεν υπάρχουν. Η λύση είναι συνδυασμός άσκησης και σωστών διατροφικών συνηθειών!