tromaktiko: Για στενότερη συνεργασία Ελλάδας και Λιβάνου συμφώνησαν οι ΥΠΕΞ

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Για στενότερη συνεργασία Ελλάδας και Λιβάνου συμφώνησαν οι ΥΠΕΞ



Την κοινή βούληση για την σύσφιξη των σχέσεων της Ελλάδας με το Λίβανο εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης κατά την... συνάντηση με τον Λιβανέζο ομόλογο του Αντνάν Μανσούρ στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού στη Βηρηττό.

«Θέλουμε να μπορούμε να επενδύσουμε στο μέλλον του Λιβάνου. Θέλουμε να συνομιλούμε με το Λίβανο ως φίλοι και σύμμαχοι. Σε αυτή την περιοχή έχουμε συμβιώσει για εκατοντάδες χρόνια. Οι λαοί μας συνδέονται παραδοσιακά με εξαιρετικά στενούς ιστορικούς δεσμούς», είπε ο υπουργός.

Πρόσθεσε δε ότι «βρίσκομαι εδώ για να μεταφέρω το μήνυμα ότι εμείς και εσείς σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περισσότερο αυτούς τους δεσμούς».

Όπως υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός: «βρίσκομαι εδώ όχι μόνο υπό την ιδιότητά μου ως υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας αλλά και ως Υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να μπορέσω να μεταφέρω στους ομολόγους μου την τεράστια σημασία της εδραίωσης μιας μελλοντικής επωφελούς συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Λιβάνου».

Ο υπουργός επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα «έχει προσφέρει σταθερή και ενεργή στήριξη στο Λίβανο, και κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών του 2006, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο».

Σε ό,τι αφορά την οικονομική συνεργασία: των δύο χωρών ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι εξέφρασε με τον ομόλογο του «την αμοιβαία επιθυμία και το ενδιαφέρον μας να προωθήσουμε τη συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών. Ούτε ο Υπουργός σας αλλά και ούτε κι εγώ είμαστε επιχειρηματίες, αλλά μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να ενημερωθούν για τα συμφέροντά τους και να γνωριστούν μεταξύ τους. Και για αυτό το λόγο ήρθα εδώ στο Λίβανο σήμερα, μαζί με μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου αποτελούμενη από εκπροσώπους σημαντικών βιομηχανικών και εξαγωγικών οργανισμών της Ελλάδας».

Οι δύο υπουργοί συνομίλησαν ακόμη για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και εξέφρασαν την κοινή τους επιθυμία για τη δημιουργία, το συντομότερο δυνατό, ενός παλαιστινιακού κράτους, υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός.

* Τέλος ο Στ.Λαμπρινίδης επιβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προσκαλέσει επίσημα τον Λιβανέζο ομόλογο του, Μισέλ Σουλεϊμάν, και ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί σύντομα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!