tromaktiko: Κρατικοποίηση ελληνικών τραπεζών, το καλύτερο ανέκδοτο που έχει ποτέ ειπωθεί

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Κρατικοποίηση ελληνικών τραπεζών, το καλύτερο ανέκδοτο που έχει ποτέ ειπωθεί



Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε τι συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν με τις αμερικάνικες τράπεζες αρχικά και...
τις ευρωπαϊκές στη συνέχεια. Οι τράπεζες λοιπόν αυτές, (Lehman Brothers, citigroup, RBS κλπ, οι οποίες τολμούν και έχουν άποψη για τις ελληνικές) εν ολίγοις είχαν τιτλοποιήσει, δηλαδή είχαν «πακετάρει» και πουλήσει δάνεια τα οποία είχαν εκχωρήσει σε αφερέγγυους ή ακόμα και ανύπαρκτους πελάτες. Τα δάνεια αυτά δεν εισπράχθηκαν ποτέ από τις τράπεζες και έτσι και τα ομόλογα που είχαν εκδώσει ήταν αδύνατον να πληρωθούν. Τα ομόλογα αυτά έγιναν γνωστά ως «τοξικά». Το κράτος τότε προκειμένου να προλάβει το κραχ που πλησίαζε απειλητικά, μπήκε ως εγγυητής προσφέροντας στις τράπεζες αυτές κρατικά ομόλογα με αντάλλαγμα μετοχές των τραπεζών.

Από την άλλη μεριά στην Ελλάδα τα μοναδικά τοξικά ομόλογα, είναι αυτά του ελληνικού δημοσίου. Με άλλα λόγια το δημόσιο θα προσφέρει εγγυήσεις με αντάλλαγμα ΚΟΙΝΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ (το είπε ο ΓΑΠ στη ΔΕΘ, έτσι του είπαν έτσι είπε, λες και καταλαβαίνει τη διαφορά κοινών και προνομιούχων μετοχών) για τα ομόλογα που έχει εκδώσει το ίδιο.

Για πάμε πάλι από την αρχή να δούμε αν το καταλάβαμε καλά. Το ελληνικό δημόσιο θα προσφέρει εγγυήσεις με αντάλλαγμα μετοχές των τραπεζών για ομόλογα που είναι ήδη εγγυημένα από το ίδιο;

Κάτσε γιατί δεν το κατάλαβα….Το ελληνικό δημόσιο θα προσφέρει εγγυήσεις με αντάλλαγμα μετοχές των τραπεζών για ομόλογα που είναι ήδη εγγυημένα από το ίδιο; Όσες φορές και να το γράψω δεν υπάρχει περίπτωση να το καταλάβω.Ή είμαι ηλίθιος ή κάτι άλλο συμβαίνει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας – Ινδίας.
arkoudanews.blogspot.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!